Најновије

CNN: Зашто је ова балканска земља једина муслиманска држава која обожава Америку?

"У данашње време, када исламски терористи убијају хришћане у Бриселу и Паризу, разносе бомбама мајке и децу које славе Ускрс у Пакистану, када амерички председнички кандидати позивају да се муслиманима забрани улазак у САД, постоји једно место које пружа наду..." - oвако почиње текст америчког СиЕнЕн-а о Албанији.

Фото: ГрафиксБлогспот

Американци пишу о Албанији као "одличном показатељху да у већински муслиманској земљи ислам и хришћанство могу да се слажу и живе заједно". Уз то, пише и да је Албанија једна од "највећих проамеричких земаља на свету". Новинарка СиЕнЕн-а пише да, када прошетате улицом Тиране, и питате неког шта мисли о САД, добићете само речи хвале, дивљења и поштовања. Ипак, цео текст не чини само хваљење Албаније, него и критика на рачун Доналда Трампа. СиЕнЕн пише о реакцијама Албанаца на спомен контроверзног републиканца, који не крије своје антимуслиманске ставове. "Људи одмахују главом, неки се и смеју. Углавном, реакције су негативне", преносе мишљење Ауроре Ћиће, биолога из Тиране. - Делује као лудак. Овде у Албанији, сви ми живимо заједно, и не обраћамо пажњу на религијске разлике. Видимо Америку као симбол демократије и једнакости. Ако Трамп постане председник, тај симбол ће бити уништен - каже Ћића.
Нико у Албанији готово да не зна ко је Тед Круз, Трампов унутарстраначки противник. Али зато на спомен Хилари Клинтон, Албанци реагују готово оргазмично. Албанци не заборављају улогу њеног мужа Била у (незаконитом) отцепљењу Косова и Метохије. СиЕнЕн отцепљење јужне српске покрајине и улогу Била Клинтона у томе (наравно) описује као "победу слободе и спречавање геноцида над Албанцима", и цитира речи Едија Раме, некадашњег градоначелника Тиране а данас премијера, који је после Косова изјавио да је "Албанија најамеричкија земља на свету после Америке".
ЦНН је ипак, поред силног хваљења Албаније, нашао место и за пар редова критике, споменувши "шачицу Албанаца који су се придружили Исламској држави", али одмах у следећој реченици стоји да је тај број "знатно мањи него у земљама западне Европе".
Иyвор: CNN/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА