Најновије

"Асад је узео Русију за таоца, сиријски рат чека крвава завршница"

Сиријски председник Башар ал-Асад постаје све пркоснији како се приближава наставак преговора у Женеви, где ће представници владе у Дамаску и опозиције покушати да склопе примирје, пише амерички "Бизнис инсајдер".

Асад и Путин (Фото: kremlin.ru)

Главни захтеви опозиције на састанку у Швајцарској биће престанак бомбардовања њихове територије и Асадово повлачење с места председника. С друге стране, режим је расписао парламентарне изборе за среду, а спрема се и за нову офанзиву на највећи сиријски град Алеп, који је под контролом опозиције. "Бизнис инсајдер" наводи да је Башар ал-Асад преварио Русију, која је покушала да га сатера у ћошак тако што је недавно повукла већину авиона и војног особља из Сирије. Уместо да мирно сачека преговоре, Асад је схватио да руска репутација регионалног лидера зависи од задржавања статуса кво у Сирији и опстанка његовог режима, пише амерички лист. Руска интервенција у Сирији омогућила је владиним снагама да крајем 2015. заузму Алеп, али је операција остала недовршена након одлуке о повлачењу руске војске прошлог месеца. Аналитичари сматрају да је Владимир Путин изненада одлучио да повуче војску из Сирије како би задржао предност пред састанак у Женеви, како над Асадом, тако и над Американцима, који неће имати шта да му замере. - Ипак, Асад је прозрео Путинов блеф. Русија је у страху да неко други не сруши Асада (пре свега САД), и на тај начин доведе до потпуног колапса читаве Сирије. Руси су у замци, постали су таоци Асадовог останка на власти - каже Пол Салем, потпредседник Института за Блиски исток у Вашингтону, у изјави за "Волстрит журнал".

Оптужбе пре напада

Русија је у понедељак порекла да планира било какву здружену операцију са сиријским снагама у Алепу. - Ипак, тешко да ће Москва тек тако запоставити своје интересе у Сирији - каже Чарлс Листер, стручњак поменутог Института за Блиски исток. Штавише, реална је могућност да Асадова офанзива на Алеп примора Русе да пошаљу подршку, наводи "Бизнис инсајдер". Амерички лист је одмах упутио апел и критику пре него што се ишта и догодило, написавши да ће, уколико попмогне Асаду у освајању Алепа, Владимир Путин "целом свету показати да му је стратешки интерес важнији од људских живота". Ипак, тешко је веровати да ће Владимир Путин ризиковати добру међународну репутацију коју је Русија стекла после интервенције у Сирији зарад Асадовог окршаја са опозицијом. јер, борба против Даеша је једно, а омогућавање апсолутне власти Башару ал-Асаду нешто сасвим друго. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА