Најновије

Иво Јосиповић: Бојкотујем усташтво, идем у Јасеновац са Србима и Јеврејима

Иво Јосиповић, бивши председник Хрватске бојкотоваће државну комеморацију у Јасеновцу и придружиће се посебном скупу Јевреја и Срба који ће самостално одати пошту жртвама усташког логора.

Иво Јосиповић (Фото: Јутјуб)

Иво Јосиповић каже да се одлучио на бојкот јер се у Хрватској толерише појава усташтва, а томе су знатно допринеле власти у Загребу.
- Хрватска није усташка земља. Има снажну антифашистичку традицију, али су сада на неке позиције дошли људи који мисле другачије. Ићи ћу на комеморацију пробоја јасеновачког логора, али не на ону државну, већ на скуп који ће организовати Заједница јеврејских општина у Хрватској и антифашистичке организације. Надам се да ће нам се прикључити и представници Српског националног вијећа - каже бивши председник Хрватске.
Наводно, ни бивши хрватски премијер Зоран Милановић неће присуствовати државном скупу. Још није дефинитивно одређен тачан датум државне комеморације у Јасеновцу, али би, према неким најавама, она требало да буде одржана 22. априла, а њен бојкот најавио је СНВ, Координација јеврејских општина у Хрватској и Савез антифашистичких бораца и антифашиста, док би до краја ове недеље одлуку требало да донесе и ромска заједница.
Та удружења јуче су имала састанак са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, али су остали при одлуци о бојкоту. Како је саопштено, СНВ ће присуствовати обележавању пробоја Јасеновца у организацији јеврејских општина 15. априла, појавиће се и на скупу антифашиста 24. априла, а 22. априла ће представници Срба у Хрватској присуствовати парастосу у цркви у Млаки.
- Годинама смо незадовољни како се држава односи према Јасеновцу. О систему концентрационог логора деца недовољно уче, а основци имају обавезу да два дана годишње обилазе Меморијални центар домовинског рата. Ништа слично не постоји за Јасеновац - истиче Саша Милошевић, заменик председника СНВ.
- На државној комеморацији говоре представници власти, а не представници народа жртава. На делу је рефашизација хрватског друштва, уздиже се усташтво, а држава не реагује, него га подстиче - закључује Милошевић.
Да је одлука о бојкоту државне комеморације исправна, сматра Ефраим Зуроф, директор Јерусалимског центра за истраживање злочина холокауста „Симон Визентал”. Он је оценио да Хрватска покушава да заташка злочин у Јасеновцу и учини га мање важним, што је неприхватљиво.
- Неучествовањем у комеморацији чији је покровитељ држава шаље се јасна порука. Недвосмислено постоје елементи у хрватском друштву који изражавају носталгију за усташким режимом и НДХ - рекао је Зуроф.
Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и јуче је изразила забринутост због јачања идеолошких подела у друштву, посебно поводом комеморације жртвама Јасеновца. Она је навела да је тај логор усташко стратиште НДХ.
- НДХ је била најмање независна и најмање је штитила интересе хрватског народа, а усташки режим је био злочиначки режим - рекла је Китаровићева, и додала да је „антифашизам у темељима хрватског устава и да је модерна Хрватска израсла на темељима домовинског рата под вођством Фрање Туђмана”.
Државни врх Србије и Републике Српске организоваће своју комеморацију пробоја јасеновачког логора. О обележавању тог стравичног злочина јуче је говорио и премијер Александар Вучић.
- Политизација Јасеновца и његових жртава врши се у Хрватској од 1945/46, и то је истина. Погледајте шта се збива тамо у медијима, боље је да окренете главу, зато и ја ћутим - казао је Вучић.

Вучић у Мостару, ускоро и у Загребу

Премијер Александар Вучић данас ће боравити у посети Мостару, где ће се састати са председавајућим БиХ Бакиром Изетбеговићем и српским и хрватским члановима Младеном Иванићем и Драганом Човићем.
Он је у интервјуу за европски портал Политико најавио да ће након тога у наредним недељама ићи и у Хрватску. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА