Најновије

БАЛЗАМОВАН ЗА ВЕЧНОСТ: Ево колико кошта "одржавање" Лењина

Владимир Лењин мртав је већ 92 године, али његово тело и даље изгледа као да спава. Ево колико кошта такво чување тела.

Владимир Илич Лењин (Фото: Википедија)

Русија ће ове године потрошити око 13 милиона рубаља (200.000 долара) на конзервирање балсамованог тела Владимира Иљича Лењина, саопштила је Државна агенција за јавне набавке. 
Иако су последњих година многи инсистирали на томе да Лењин треба да се сахрани (истраживање је показало да 82 одсто Руса мисли да би тело требало коначно да се спусти у земљу), Кремљ је одбацио ту могућност. 
Лењин је балсамован експерименталним техникама, које захтевају стално одржавање, због чега је чак формирана “маузолејска група” научника. На врхунцу посвећености очувању остатака некадашњег совјетског лидера, тим је имао 200 стручњака који су радили у лабораторији и правили специјалне препарате. 
Њима је приоритет да сачувају облик, тежину, боју и флексибилност тела, у односу на биолошка ткива, па су одређене делове коже и мишића заменили пластиком и другим материјалима. 
На сваке две године тело се урања у купку од глицерола и калијум-ацетата на по 30 дана, а захваљујући тој техници, кажу научници, може бити очувано вековима. 
Иако су уклоњени крв, све телесне течности и унутрашњи органи, бркови, обрве и брада су оригинални. Уместо коже, нанет је материјал од мешавине парафина, глицерина и каротена. 
Занимљиво је да је због одржавања посмртних остатака првог вође СССР настала и техника, захваљујући којој је касније омогућено кретање крви кроз бубреге донора током трансплантације. 
Лењиново тело балсамовано је на захтев Стаљина. Лењин је умро у 53. години 1924. а његово тело било је изложено у Москви. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА