Најновије

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК: На овај дан Јуда је починио највећи грех!

Велики четвртак је један од најзначајнијих датума у хришћанству јер је на тај дан одржана Тајна вечера на којој су последњи пут заједно обедовали Исус Христ и његових дванаест апостола.

Тајна вечера (Фото: Принтскрин)

По повратку у Јерусалим, Исус је дан уочи Пасхе, установио Свету тајну причешћа, и нудећи хлеб и вино говорио ученицима: "Узмите, једите; ово је тијело моје." и "Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова" (Мат. 26:26-28).
Због тога, свима који се причесте на Велики четвртак, а претходних пет дана су постили на води, опраштају се грехови.  Христос се те вечери обратио ученицима речима: "Заиста вам кажем; један од вас издаће ме" (Мат.26:21). "А Јуда издајник његов одговарајући рече: Да нисам ја учитељу? Рече му (Исус): Ти каза" (Мат. 26:25).
Претходни дан, у среду, Јуда је био отишао код јеврејских првосвештеника и понудио им да изда Исуса. Питао их је шта ће му дати за то, а јеврејски првосвештеник Кајафа му је исплатио 30 сребрњака (тирских шекела). 
Исус је након Тајне вечере отишао у Гетсимански врт, где се молио Господу, јер је знао какве га муке очекују: "Оче, све је могуће теби; пронеси ову чашу мимо мене; али опет не како ја хоћу него како ти" (Мар.14:36).
Јуда је знао где ће га наћи и дошао је са наоружанима слугама првосвештеника и фарисеја. Рекао им је "Кога пољубим, тај је" (Лука 22:47), како би они знали кога да ухвате. Када је пришао и целивао Исуса, овај му се обратио речима: "Јудо, зар цјеливом издајеш Сина Човјечијега?"(Лука 22:48). Јуда није ништа одговорио, а Исуса су одвели пред првосвештеника да му суди. Од тада је за чин издаје остао израз "Јудин пољубац".  Јуда ипак није могао да се избори са савешћу, па је дошао у храм и бацио новац који је добио, рекавши да је издао невину крв. Упркос томе, није био спреман на искрено покајање, већ се обесио, чиме је починио још један грех, онај неопростиви. Дрво о које се обесио од тада носи назив Јудино дрво (латински називCercis Siliquastrum) Јеврејски свештеници нису хтели да узму тај новац, јер је дат за крв, већ су за њега купили њиву где су предвидели да се убудуће сахрањују странци. Ова њива је зато названа крвна њива. Погледајте ОВДЕ, почела је страшна недеља и ових народних веровања једноставно морате да се држите! Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА