Најновије

ДОСИЈЕ ПАНАМА: Ево свих имена познатих Срба који су прали новац!

КРИК је открио листу бизнисмена, пилота, грађевинаца и других који су повезани са афером 'Досје Панама'.

Новац (Фото:pixabay.com)

Офшор компаније се често користе за обављање тајних пословних аранжмана и избегавање плаћања пореза.
Мрежа за истраживање криминала и корупције из Србије (КРИК) открила је листу најпознатијих држављана Србије који су повезани са афером "Досје Панама".
КРИК наводи да су са афером "Досје Панама" повезани бизнисмени Владимир Делић, Игор Сабо, Зоран Дракулић, те Слободан Анђић, Срђан Шапер, Милан Поповић, Војин Лазаревић, Миодраг Костић, Предраг Лучић, Љиљана Мишковић, Филип Цептер, пилоти Слободан Стричевић, Ђорђе Јовановић и Владимир Бањац, дизајнерка Роксанда Илинчић, фудбалер Дарко Ковачевић, грађевинац Зоран Флорић и други.
Велико цурење 11,5 милиона докумената из панамске адвокатске компаније Мосак Фонсека открива како светски богаташи, укључујући руског председника Владимира Путина, скривају свој новац.
Истраживање "Досје Панама" које предводе Међународни конзорциј истраживачких новинара – ИЦИЈ и њемачки лист Седеутшхе Зеитунг, у којем су учествовали истраживачки новинари из више од 100 светских медија, открива да су власници офшор компанија, које се често користе за обављање тајних пословних аранжмана и избегавање плаћања пореза, истакнути светски политичари, бизнисмени, особе из криминалног миљеа, али и јавне личности.
Како јавља КРИК, породични пријатељ и пословни партнер градоначелника Београда Синише Малог, бизнисмен Владимир Делић, један је од оних који се појављују у бази. Делић је 2009. године напустио Србију, након што је држави вратио финансијски пропалу фабрику вагона "Братство" коју је приватизирао са оцем Синише Малог, Бориславом. Против Делића је у Србији вођена истрага под сумњом да је оштетио приватизовану фирму, наводи КРИК.
Контроверзни бизнисмен Игор Сабо користио је услуге компаније Мосак Фонсека за изградњу мреже офшор компанија, наводи КРИК. Његове компаније наводно су кориштене за извлачење новца из приватизованих предузећа, оптужен је за злоупотребе у случају "Азотара", а блиско је сарађивао и са Зораном Ћопићем који је у Босни осуђен за прање кокаинског новца Дарка Шарића. Сабо је осуђен због злоупотреба у приватизацији компаније Звезда, наводи КРИК.
Милошевић изнео милијарду на Кипар
Документа објављена у ИЦИЈ бази откривају и нове детаље о значајном случају из деведесетих – изношењу новца на Кипар. Тадашњи председник Србије Слободан Милошевић са својим сарадницима је, посредством офшор компанија, на Кипар изнео више од милијарду немачких марака украдених од грађана Србије, наводи КРИК.
Нови подаци показују да је бизнисмен Зоран Дракулић био пуномоћник компаније која је контролисала фирму за коју се сумња да је преко ње изниет део новца из Србије. Вук Хамовић, познати трговац струјом, појављује се у бази као Дракулићев пословни партнер.
Слободан Анђић, који је према писању медија кум бившег председника Србије Слободана Милошевића, такођет се појављује у бази. Постао је у мају 2012. године директор офшор компаније Блу Ерт Рефинерис Инк са Британских Девичанских острва. Три месеца након тога, компанија је променила име у Аселоник лтд.
Срђан Шапер, један од важнијих играча у оглашавању у Србији и једна од најмоћнијих особа у медијима, према листи коју је објавио Блиц, користио је офшор компаније да три милиона евра, које је зарадио продајом простора за оглашавање, пошаље из Србије у офшор дестинације – острва Ниуе, Самоа, Бахами.
Шапер је власник компаније Медиапул у Србији, али је паралелно основао и истоимену офшор фирму, на коју је слао новац. Овај новац зарадио је продајући простор за оглашавање на највећим националним телевизијама – Радио телевизији Србије и телевизији Пинк.
Пројект "Досје Панама" показује да руски новац и послови често у Србију долазе скривени иза компанија регистрираних у пореским рајевима. База открива четири богата Руса који на тај начин послују у Србији, а неки од њих се налазе на листи лица којима је забрањено да путују и послују у Европској унији.
Руски олигарх Игор Ротенберг је посредством офшор компаније купио акције приватизиране грађевинске фирме ППТ Инжењеринг, наводи КРИК. Иза мреже офшор компанија, познати бизнисмен Милан Поповић ушао је партнерство са Константином Малофејевим, руским тајкуном који је близак Владимиру Путину. Ротенбергов отац и Малофејев налазе се на листи лица којима је ЕУ увела санкције.
Отварање компанија
База открива да су многи други утицајни домаћи бизнисмени отварали офшор компаније преко агенције Мосак Фонеска.
Војин Лазаревић је посредством своје компаније Руднап Груп 2007. купио офшор фирму Гирелиа Рисоурсес Лимитед са Сејшела. Сврха ове офшор фирме је непозната, наводи КРИК.
Један од водећих бизнисмена који се бави пољопривредом и банкарством, Миодраг Костић, појављује се у бази као бизнисмен у чије је име извршен трансфер 368.000 евра са рачуна офшор компаније Келт Асет Манаџемент са Панаме на Вентурер Манаџемент АГ.
Вентурер Манаџемент АГ поседовала је акције у АИК банци, коју Костић контролише.
Предраг Лучић, власник Лучић Инвеста и Панонке, још један је бизнисмен из Србије који се појављује у бази докумената Досје Панама. Оснивач је двие офшор компаније – Блуринг ЛТД и ЛП Лајн Инвестмент 2005. и 2006. године на Сејшелима. У бази нема детаља о пословању ових компанија.
Љиљана Мишковић, супруга познатог бизнисмена Мирослава Мишковића коме се суди за малверзације са путарским предузећима, дописивала се 2014. године са агентима компаније Мосак Фонсека како би јој отворили компанију која би се бавила инвестицијама ниског ризика.
Један од најбогатијих бизнисмена у Србији Филип Цептер, према подацима из базе ИЦИЈ-а, сарађивао је са сумњивим адвокатом и трговцем нафтом Алаином Биондом из Швајцарске. Бионда је, према извјештају Уједињених народа, био умиешан у манипулације у вези са нафтом у Ираку. Он је ступио у контакт са агентом Мосак Фонсека како би отварао офшоре компаније за Цептера, али је био и директор у Цептеровим фирмама.
Пилоти у бази
Пилоти Слободан Стричевић и Ђорђе Јовановић, који су повезани са случајем шверца цигарета у Црној Гори и Италији, основали су 2009. године офшор компанију ДСП Џет Цо Лимитед на Сејшелима. Сврха компаније није позната, наводи КРИК.
У бази се појављује још један пилот – Владимир Бањац, бивши пилот националне авиокомпаније ЈАТ, који је због неколико успешних принудних слетања у београдским медијима називан херојем. Бањац и његов пословни партнер оснивачи су компаније Наноинспект у Београду која је почетком 2014. добила, у оквиру конзорција, тендер код Министарства енергетике, које је водила Зорана Михајловић, и постала једина компанија за маркирање горива у Србији. Девет месеци касније, новембра 2014, Бањац је са партнером основао офшор компанију Наноинспект Солушнс Лимитид на Сејшелима.
База офшор компанија показује да је Железара Смедерево потписала 2013. године уговор са компанијом са Британских Девичанских острва. Фирма је, према истраживању новинара КРИК-а, у власништву украјинских држављана који су били под истрагом финансијске агенције Британских Девичанских острва због сумње на прање новца. У Украјини се ова фирма повезује и са илегалном трговином угља.
Свјетски позната дизајнерка пореклом из Србије Роксанда Илинчић поседовала је офшор компанију Гренланд Проперти Лимитид на Британским Девичанским острвима. Ова фирма у Србији је власник компаније МП Инвест, која се бави продајом компјутера јавним предузећима и државним агенцијама.
Фудбалер Дарко Ковачевић званично је зарађивао од шпанског клуба Реал Сосиедад готово 2.000 долара месечно током сезоне 2006/7. Документа компаније Мосак Фонсека, међутим, показују да је овај клуб Ковачевићу исплатио приближно 1,4 милиона долара те године и то посредством холандске компаније. На овај начин, фудбалски клуб и Ковачевић избегли су да плате пун порез у Шпанији, јавља КРИК.
Зоран Флорић, познати грађевински инжењер основао је 2010. офшор компанију са Британских Девичанских острва – Б&Р Експерт Компани ЛТД. При оснивању фирме посредовала је адвокатска канцеларија из Будимпеште, наводи се у документацији. Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА