Најновије

БЛАГО НАМА: Америчка привредна комора у Србији реформише здравство

Америчка привредна комора у Србији (АмЧам) и Министарство здравља Републике Србије израдили су студију актуелне ситуација у домаћем здравству.

Лончар на представљању студије у АмЧаму (Фото: АмЧам)

Студија је спроведена кроз општи преглед и анализу новчаних токова здравственог система, али и микроанализу јавних и приватних здравствених институција, а предложени су и правци за побољшање ефикасности здравственог система и пружање квалитетније услуге грађанима, "на бази најбољих пракси из света", наводи се у саопштењу које је изато овим поводом. 
"Одбор за здравство АмЧама и Министарство здравља су препознали потребу да се изради свеобухватна студија, како би се нашли начини за боље управљање средствима намењеним за здравство и трасирали правци будућих реформи система здравства. Резултати и препоруке истраживања од велике су важности за креирање здравствене политике и стварање одрживог и ефикасног здравственог система у Србији што ће се осетити и код пацијената, грађана Србије", рекла је Вера Николић Димић извршни директор АмЧама. Анализа је показала да је потребна свеобухватнија финансијска контрола у здравству. У студији се предлаже шире ангажовање приватног сектора здравства, превасходно ради скраћења листа чекања, а посебно за оне врсте услуга за које се показало да су у просеку дупло јефтиније од услуга у јавном здравству. Препоруке се односе и на постепену промену фокуса са куративне на превентивну медицину, боље планирање и ширу употребу нових терапија које смањују укупан трошак лечења.
"Министарство здравља је ушло у заједнички пројекат израде ове студије, да би се обезбедила неопходна аналитичка основу за планирање реформе здравственог система и идентификовале најбоље праксе које су примењиве у Србији, са крајњим циљем побољшања ефикасности функционисања здравственог система који ће нашим грађанима омогућити бољу и ефикаснију здравствену заштиту", поручио је министар здравља Златибор Лончар. Како се наводи у истраживању, од кључног значаја је и развој интегрисаног информационог система за све здравствене установе који је, према наводима Министарства, почео недавно да се примењује, као и софтверског решења за уредну евиденцију о пацијентима, које би водило смањењу бирократије и логистичких трошкова.
Израду студије спровела је глобална консултантска кућа "Ернст & Јанг". Израду студије финансирале су компаније чланице АмЧама, а реализована је уз покровитељство Министарства здравља и активно учешће Републичког фонда за здравствено осигурање, Министарства финансија и других релевантних институција. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА