Најновије

САД И НАТО ИГРАЈУ ПРЉАВУ ИГРУ: Спречавање сарадње Русије и Европе је тајна успеха Америке!

Ево одакле проистичу све тензије између Вашингтона и Москве, чији се званичници срдачно рукују пред камерама, док на терену "показују зубе једни другима".

Путин и Обама (Фото: kremlin.ru)

Главна тенденција америчке спољне политике, у складу са циљевима војно-индустријског и других америчких лобија, јесте да се спречи формирање Евроазије, односно алијансе или стратешке сарадње између Европе и Русије која би оспорила примат САД у свету, оцењује француски експерт за геополитичка питања Жан-Бернар Пинател.
Одатле проистичу све тензије између Вашингтона и Москве, чији се званичници срдачно рукују пред камерама док на терену "показују зубе једни другима", каже истакнути француски аналитичар у анализи објављеној на француском информативном сајту Атлантико.
"Иако је хладни рат завршен, САД и Русија су и даље у односима обележеним великим неповерењем", примећује он, додајући да је најновији разлог за ескалацију тензија спремност Вашингтона да трајно распореди оклопну бригаду НАТО у Источној Европи.
Пинател указује да САД и НАТО "играју на карту оправданог неповерења источноевропских земаља према Русији" и у том контексту оцењује "жалосним" то што су се немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд "спустили на колена пред америчким захтевима".
Он сматра и да су америчке "сплетке" довеле до државног удара на тргу Мајдан у Кијеву фебруара 2014. што је резултирало оставком проруског председника Виктора Јануковича, на шта је Русија одговорила анексијом Крима, а обновљену атомсферу хладног рата Вашингтон сада користи да распореди оклопну бригаду на истоку Европе.
Француски експерт објашњава да су САД "демократија под доминацијом лобија чија се моћ спроводи путем америчког Конгреса".
Ти лобији, који имају одлучујући утицај на америчку спољну политику, од 1991. формирају три константне тенденције, чији значај варира у зависности од околности и личности највиших званичника, наводи Пинател.
Најјачи и најопаснији је, како појашњава, војно-индустријски лоби, затим следи лоби Вол Стрита, док је трећи израелско-амерички, а у интересу свих тих лобија је да сваком америчком председнику од 1991. намећу спољну политику која има за циљ да се одржи светски примат који су САД стекле с крахом бившег СССР-а.
С циљевима свих тих лобија поклапа се кључна спољнополитичка тенденција - спречавање стварања Евроазије, закључује Пинател, наводећи речи бившег саветника САД за безбедност Збигњева Бжежинског, који је 1997. објавио тезу према којој је "Евроазија главни геополитички улог Америке", с акцентом на извлачење Украјине из орбите Русије. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА