Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ПОЧЕО ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ? Русија и Америка гомилају оружје! Али нису једине...

Стокхолмски институт објавио је студију по којој десет највећих војних сила света знатно повећава трошкове за наоружање.

Да ли почиње трећи светски рат? (Фото: Јутјуб)

Сједињене Америчке Државе улажу у војску и морнарицу, Русија у покретне нуклеарне рампе. Чему нова трка у наоружању и да ли смо већ у Трећем светском рату?
Трка се не води удвоје као некада. Према подацима института СПИРИ, Саудијска Арабија је престигла Русију у улагањима у модернизацију оружја и војних снага са потрошених 100 милијарди долара у 2015. години.
“Тачно је да је време великих ратова готово, али ратови се померају на мале земље... Великог рата неће бити јер из таквог рата не може бити победника”, наводи Миша Стојадиновић са Факултета за међународну политику и безбедност.
Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања је више пута у својим порукама урби ет орби осудио оне који профитирају од "ратног лудила" и позвао свет да не буде равнодушан према опасности "трећег светског рата".  Последњи лидер СССР Михаил Горбачов такође је изјавио да је трећи светски рат већ почео.
Историчар Чедомир Антић истиче да је на снази велики сукоб који има више димензија, али сада не постоје два блока сила и нема сукоба на свим континентима.
”Ипак, не може се оспорити да је ово један озбиљан глобални сукоб”, додао је Антић.
У исто време кандидати на прелиминарним изборима у Америци Доналд Трамп и Берни Сандерс поручују да САД више не могу да буду светски полицајац, као и да не треба жртвовати америчке животе уколико Ким Џонг ун нападне Јапан или Јужну Кореју.
Ипак, кругови моћи у Вашингтону имају друге планове.
”Ми истражујемо могућности, али и потребе које наше оружане снаге имају како бисмо били у стању да одговоримо на све претње. Посебно морамо поново да уверимо наше савезнике у оквиру НАТО и на истоку Азије да стојимо уз њих”, наводи председник САД Барак Обама.
Тако долазимо и до последње тачке сукоба. Нагорно- Карабах део је истог низа који чине Украјина и Сирија, тврди сарадник Карнеги института Бека Бајелидзе.
Реч је о енергентима.
“Нагорно је експлодирао јер је у току пројекат којим би гас из каспијског региона требало да једним гасоводом и још једним пројектом буде доведен у Европу. Јерменија, као руски савезник, препрека је на том путу”, наводи Бејелидзе.
За светским силама не заостају ни Европљани, који такође повећавају расходе за опремање снага безбедности, али и војске. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА