Најновије

СИ-ЕН-ЕН: Руска војска у Сирији је модернија и већа него што ико мисли, и ту је да остане

СИРИЈА - Прошле недеље руска војска је повела више од 100 новинара из целог света у Палмиру. Како извештава репортер Си-Ен-Ен-а руска војска је показала да не само да се модернизовала, него и да је присутна у толиком броју да не личи на војску која ће ускоро напустити Сирију.

Руски војници у бази Хмејим (Фото: Фејсбук/Министарство одбране Русије)

Пут за новинаре, који је трајао шест сати, организован је како би се демонстрирала улога Москве у ослобађању античког локалитета, али и да би показали које су све могућности руске војске и која је њихова улога у ослобађању Сирије.

У конвоју је било пет аутобуса, најмање осам оклопних возила са тешким митраљезима, два борбена возила, а у пратњи су била и два хеликоптера. Русија је распоредила на десетине борбених авиона и бораца у Сирији крајем 2015. године како би помогли снагама сиријског председника Башар ал Асада.

Међутим, Москва је поставила и своје копнене снаге на различитим деловима сиријске територије. Не постоје поуздани подаци о броју руских војника који се налазе у Сирији. Ваздушна база Хмејмим на периферији Латакије на северозападној обали земље је мешавина већ постојећих сиријских војних аеродроме и стамбених контејнера које су поставиле руске снаге.

Камп је велик, модеран и у добром је стању. Новинарима је било дозвољено да снимају руске трупе од раних јутарњих часова током спортских активности које укључују подизање тегова, кошарку, одбојку и бокс.

Према речима новинара професионализам трупа и стање опреме указује на то да је руска војска прешла дуг пут модернизације који је започет пре неколико година. Поред десетина авиона, Русија има широк спектар борбених хеликоптера, борбених тенкова, оклопних транспортера и ракетних система земља-ваздух.

Међутим, највеће изненађење је, наводи новинар Си-Ен-Ен-а, видети толике бројне копнене трупе које су распоређене широм Сирије. Војска је изградила нову испоставу поред старог града Палмире. Њихов задатак је да очисте подручје од мина, с обзиром на то да су снаге Исламске државе тек недавно протеране из тог града.

Руске снаге поставиле су и ракетни ПВО систем Панцир-С1 са ракетама земља-ваздух комбинованог кратког и средњег домета. Ипак, из руске војске поручују да њихова авијација сама бира циљеве без уплитања сиријске војске, али и да се не меша у циљеве сиријских снага.

Из САД су недавно стигле тврдње да русија помера своју артиљерију ка Алепу, што је изазвало забринутост да до прекида ватре неће доћи у скорије време. Русија, с друге стране, није реаговала на те наводе.

“Број руских војника који су присутни у Сирији и даље је нејасан, али оно што смо видели указује на њихову бројност и софистицираност. Не изгледа као војска која планира да напусти Сирију у скорије време”, закључује новинар Си-Ен-Ен-а. Извор: Блиц/Си-Ен-Ен

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА