Најновије

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ АПЕЛУЈЕ: Да се одустане од окупљања у РС, јер могуће последице веома забрињавају

Патријарх српски Иринеј позвао је данас, на празник Светог Василија Острошког, политичаре у Републици Српској да одустану од зборовања и масовних окупљања у суботу 14. маја у Бањалуци и замолио их да решење за све несугласице, проблеме и сукобе траже у разговорима у институцијама Српске.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

"То свакако треба да буде кроз договоре у институцијама Републике Српске, као и у личним разговорима које треба да водите, јер ниједна та несугласица, ниједан проблем и ниједан сукоб није и не сме да буде већи од наше Републике Српске и нашег српског народа. Народ нам је поверен на старање, Вама световно, а мени духовно, то не смемо заборавити! Не дајте ни једни да дође до проблема са огромним последицама. Попустите и као браћа, пријатељи, домаћини и прави Срби пружите руку једни другима", наводи се у апелу патријарха Иринеја.
Патријарх је позвао политичаре да пронађу решење, јер, како је истакао, не постоји нерешив проблем за православне хришћане.
"Неслога нас је десетковала, зауставите пропадање у тај понор у који срљамо као народ. Имајте љубав братску у срцима, имајте снагу разума над слабостима својим, имајте вере и наде у помоћ Господа нашег Исуса Христа и учините да се с благословом нашим и вашим смирењем смире страсти и узбуђење у народу, те да у миру и разумевању решите све несугласице, проблеме и сукобе", истакао је патријарх Иринеј.
Патријарх Иринеј подсетио је да су велике припреме и велики посао пред Српском православном црквом уочи заседања Светог архијерејског сабора, али да их свака помисао на догађаје најављене за 14. мај у Бањалуци и могуће нежељене последице дубоко рањавају и веома забрињавају.
"Познато Вам је да се налазимо у великој и важној обавези припремања редовног заседања Светог архијерејског сабора СПЦ, који смо заказали за 14. мај и који ћемо, ако Бог да, свечано започети светом архијерејском Литургијом у храму Светих Апостола у Великој лаври Пећкој Патријаршији.
Верујемо да исто тако знате да су и Свети Архијерејски Синод и Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве увек с љубављу и пажњом пратили све што се догађало и догађа у Републици Српској, те смо и ми лично учествовали у вашим разговорима и договорима. Обраћамо вам се и сада као и увек са љубављу, али и са очинском забринутошћу, због манифестација које најављујете за 14. мај ове године", наводи се у писму упућеном политичарима у Српској.
"Као што верујемо да ће Свети Архијерејски Сабор, после Литургије у Пећкој патријаршији 14. маја и Литургије у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Призрену 15. маја, успети да у наступајућим данима, а потом и у радном делу заседања у Београду, уз припреме за Свеправославни сабор на Криту јуна ове године, одговори на сва питања и расправи и реши неке недоумице, желимо да верујемо да и ви тако, драга браћо у Христу и децо моја духовна, можете и треба да своје проблеме, својих политичких разлика којима припадате, решавати и решити разговорима и договорима - нешто пре, а нешто после 14. маја 2016. године", поручио је патријарх српски Иринеј.
Патријарх српски Иринеј апел је упутио председнику СНСД-а Милораду Додику, СДС-а Младену Босићу, ДНС-а Марку Павићу, ПДП-а Браниславу Бореновићу, СП-а Петру Ђокићу, председнику НДП-а Драгану Чавићу, члану Председништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу и свим другим политичким лидерима у РС.
Извор: Srna.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА