Најновије

Аеродром "Никола Тесла" без конкурса примио 778 радника

Београдски аеродром „Никола Тесла“, чији је већински власник држава Србија, запослио је током прошле године 778 радника без конкурса, чиме је број запослених повећан са нешто мање од 500 на више од 1.200, објавио је антикорупцијски сајт Пиштаљка.

Аеродром "Никола Тесла", Београд (Фото: Јутјуб)

Од 778 новозапослених, 760 људи је на одређено време, а 18 на неодређено, док је износ који аеродром издваја за зараде повећан двоструко – са 683.205.000 динара на 1.342.598.000 динара, или више од 11 милиона евра, показују финансијски извештаји. У истој размери повећани су и трошкови за порезе и доприносе на терет послодавца – са 127.721.000 динара на 245.846.000 динара. Представници аеродрома су у одговору на питања Пиштаљке потврдили да током 2015. године то акционарско друштво није расписивало јавне позиве за запошљавање. Они су у одговору додали да је Аеродром „Никола Тесла“ друштвено одговорна компанија која „стално унапређује радно окружење и континуирано ради на унапређењу стандарда у области права запослених“. Последњег дана прошле године аеродром је имао 1.871 ангажованог радника – 491 стално запосленог, 762 на одређено време, 164 привремено ангажованих и 454 преко омладинских задруга.
Годину дана раније било је 18 мање стално запослених, 760 мање запослених на одређено време, 548 више преко омладинских задруга и 41 више привремено ангажованих. Руководство аеродрома имало је за запошљавање дозволу Владине Комисије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава. Та комисија је од децембра 2014. до новембра 2015. године усвојила укупно седам закључака којима је одобрено ангажовање нових радника, мада приходи аеродрома нису порасли довољно да би оправдали повећање трошка за плате. Према тим закључцима, аеродром може да запосли још радника. Једини јавни позив за пријем нових радника био је објављен у јулу и односио се на стручно оспособљавање и усавршавање. У том једином јавном позиву, аеродром је тражио 65 кандидата за стручно усавршавање, а примио је њих 26. Просечна нето зарада запослених на Аеродрому „Никола Тесла“ са поклоном за Божић и Ускрс и школским прибором за децу запослених, који се добија на почетку школске године, износи 76.360 динара.  Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

No news available.

Urbancube