Најновије

Откривена мистерија коју су САД криле 4 деценије

Једна од највећих мистерија америчког националног дуга "тешког" 13,4 билиона долара решена је после више од 41 године тајности, јавља њујоршка агенција "Блумберг њуз".

Обама са званичницима Саудијске Арабије (Фото: Јујуб)

Америчко министарство финансија је, на захтев "Блумберга" који се позвао на Закон о слободи информација, објавило податке о томе колики је износ америчког дуга у рукама Саудијске Арабије, наводећи да је до марта 2016. у поседу Ријада било 116,8 милијарди долара у америчким обвезницама у односу на 82,7 милијарди пре две године.
Са објављивањем ових података, Саудијска Арабија се сврстала међу првих десет страних држава које су власници америчког дуга, поред Кине која држи америчке хартије од вредности 1,2 билиона долара, и Јапана са америчким обвезницама вредним 1,1 билион долара.
Сједињене Америчке Државе су податке о износу америчког дуга у рукама Саудијаца држале тајним још од 1974. године, што је, како оцењује "Блумберг", био неубичајен потез у периоду после арапског нафтног ембарга.
Откако су САД 1974. године почеле са објављивањем података о иностраним имаоцима америчких обвезница, политика министарства финансија је била таква да податке о америчком дугу у власништву Саудијаца спаја са подацима још 14 земаља, од којих су већина чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), као што су Кувајт, Нигерија и Уједињени Арапски Емирати, саопштила је њујоршка агенција у јануару.
Ова група је до фебруарала држала 281 милијарду долара вредне америчке обвезнице, што је мање у односу на рекордних 298,4 милијарде долара из јула прошле године, наводи "Блумберг".
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА