Најновије

У СРЕДУ СЕ ПОНАВЉАЈУ ИЗБОРИ: Очекује се скромна излазност и поред великог значаја

БЕОГРАД - Скоро 20.000 грађана на 15 бирачких места у Србији имаће у среду 4. маја, првог радног дана после празника, прилику да поново гласају за неку од 20 изборних листа на републичком нивоу, пошто је Републичка изборна комисија поништила због неправилности гласање од 24. априла на тим местима. Аналичари сматрају да се очекује знатно мања излазност на поновљеним изборима него што је била у "редовном" термину за гласање који је "падао" у недељу.

Очекује се мала излазност на поновљеним изборима (Фото: Јутјуб)

На питање зашто се поновљени избори одржавају радним даном, председник РИК-а Дејан Ђурђевић каже да је законски рок седам дана и да зато пада у среду 4. маја, имајући у виду да су избори поништени у среду 27. априла.

Бојан Клачар из Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) наводи за Данас да законски оквир не предвиђа дан за одржавање избора, већ само крајњи рок, али да је пракса да су избори обично недељом.

- Генерално, излазност на бирачким местима је мања, јер нема кампање и бирачи су слабије мотивисани. Када на то додамо и чињеницу да су избори у среду, а не нерадним даном каква је била пракса, за очекивати је скромну излазност, за нијансу мању и од поновољених избора недељом. На то ће утицати и чињеница да ће немали број грађана "спојити" празнике са викендом – објашњава Клачар.

Чланови РИК су у петак 29. априла донели Решење о понављању гласања на бирачким местима на којима су поништени избори за народне посланике Народне скупштине. Поновно гласање одржаће се у среду, 4. маја, на 15 бирачких места, и то:

- на бирачком месту број 22, Нови Београд, Београд

- на бирачком месту број 48, Палилула, Београд

- на бирачком месту број 9, Бачка Топола

- на бирачком месту број 5, Сремски Карловци

- на бирачком месту број 29, Јагодина

- на бирачком месту број 57, Јагодина

- на бирачком месту број 24, Кладово

- на бирачком месту број 86, Ужице

- на бирачком месту број 4, Медијана, Нишу

- на бирачком месту број 28, Палилула, Ниш

- на бирачком месту број 13, Пантелеј, Ниш

- на бирачком месту број 16, Пантелеј, Ниш

- на бирачком месту број 23, Пантелеј, Ниш

- на бирачком месту број 24, Врање

- на бирачком месту број 65, Врање.

Гласачки листићи ће се штампати у две језичке варијанте и у два формата, и то на српском (ћирилица), на хартији формата А-4 и на српском (ћирилица и латиница), мађарском, русинском и словачком, на хартији формата А-2. Гласачки листићи ће се штампати на хартији беле боје, а контролни лист за проверу исправности гласачке кутије на хартији светло љубичасте боје.

Утврђен је број од 19.729 гласачких листића, што обухвата коначни број бирача на бирачким местима на којима се гласање понавља и резерву гласачких листића од 0.5 одсто од коначног броја бирача на тим бирачким местима.

РИК је тада донела и Одлуку о накнади трошкова спровођења поновљеног гласања, према којој члановима и координаторима радних тела Републичке изборне комисије у градовима и општинама где се избори понављају, припада једнократна накнада у износу од по 2.500,00 динара.

С друге стране, Покрајинска изборна комисија, на седницама одржаним 27. и 28. априла, одлучивала је о грешкама у записницима о раду бирачких одбора на спровођењу гласања, те је донела Одлуку о поновљеном гласању на бирачком месту 42 у Суботици, на бирачком месту 9 у Бачкој Тополи и бирачком месту 9 у Сремским Карловцима, којом је одређено да ће се поновљено гласање на поменутим бирачким местима одржати у недељу 8. маја. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА