Најновије

Ово је Ахилова пета Саудијске Арабије

У периоду после 2003. године када су иза већине терористичких напада стајали држављани Саудијске Арабије, престолонаследник Абдулах је тврдио да је незапосленост највећи изазов краљевства.

Саудијска Арабија (Фото: Јутјуб)

Иако је економски Саудијска Арабија напредовала, проблем незапослености је и даље није решен и представља велику претњу.
„Абдуалх је нагласио да је незапосленост младих у Саудијској Арабији највећи проблем и безбедносни изазов“, каже Хелма Крофт, шеф стратегије у РБЦ Маректс.
Око две трећине саудијског становништва млађе је од 30 година, али око 30 одсто становништва од 15 до 24 године је незапослено, показују подаци из 2014. Међународне организације рада. Поред тога, око 27 одсто становништва је млађе од 15 година, што значи да ће ова земља морати да створи много више радних места у будућности.
С друге стране, поставља се питање како ови млади троше своје време док чекају посао. „То је проблем младих, незапослених који тапкају у месту. Немају посао, не могу да стварају породицу. На Блиском истоку, докони млади људи често се придружују екстремистичким групама“, каже Крофт.
Она додаје да се само мала фракција придружила ИД, али да треба имати на уму да чак и овако мале групе могу да проузрокују велику штету.
Наиме, Саудијци чине другу по величини групу страних бораца у ИД, наводи се у извештају Соуфан групе из 2015. године.
„Гледам Саудијску Арабију и мислим - да, нема периодичних напада ИД у овој земљи, али шта ако постоји нешто озбиљније? То је оно што ме највише брине. Шта ако дође до правог безбедносног инцидента?“, објашњава Крофт.
Међутим, питање незапослености младих не односи се само на Саудијску Арабију, већ и на друге земље Блиског истока и Северне Африке. Према неким подацима незапосленост у тим землајам је почела да расте са глобалном економском кризом и износи 30 одсто. Иако 30 одсто на први поглед не делује драстично, када се прерачуна, долази се до цифре од 75 милиона незапослених младих људи у арапском свету, што је једнако читавој популацији Француске и Грчке заједно.
Наиме корелација између стопе незапослености и недостатка могућности запошљавања и придруживања милитантним групама је очигледна.
Тако је ове године у оквиру истраживања у којем је анкетирано око 3.500 мушкараца и жена из арапског света, који су старосне доби између 18-24 године навело да је недостатак посла прави разлог зашто се људи прикључују Исламској држави.
Најупчатљивије је да је овај проблем посебно висок у оним земљама у којима ИД активно регрутује младе људе. Само 2 одсто Јерменаца, 7 одсто Либијаца, 21 одсто Либанаца, 28 одсто Тунижана и 39 одсто Ирачана верују да имају добре изгледе да се запосле у својим државама.
„То је један од главних изазова у многим земљама. То су изгубљени момци. Немају чиме да се баве. Отуђени, млади изоловани људи који су отворени за регрутацију, било да је то милитантна група у Нигерији или ИД. То им даје осећај припадности“, каже Крофт.
Још један занимљив детаљ је да млади Арапи посматрају Уједињене арапске Емирате као земљу у којој се живи најбоље и сврставају је чак изнад САД, Немачке, Саудијске Арабије, Канаде...
У Истраживању се наводи да је ова земља пронашла модел разноврсне привреде и поштује верске и културне разноликости, па је зато модел узор.
Извор: Buisness Insider

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube