Најновије

ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Вучић прави Владу са Иштваном Пастором?

Иако је велики део парламентарних странака чврсто решен да остане у опозицији, СНС и даље има неколико опција.

Иштван Пастор: Вучићев човек од поверења? (Илустрација: Правда)

Победници парламентарних избора, коалиција око Српске напредне странке, највероватније ће формирати будућу већину у Народној скупштини само са Савезом војвођанских Мађара, преносе Новости.
Иако још нису почели преговори за склапање коцкица нове власти, у врху СНС доминантно је расположење да се улази у партнерство само са Иштваном Пастором, а то би подразумевало да владајућа већина има укупно 135 посланика. Такође, СВМ не би тражио министарска места, тако да би кабинет у Немањиној 11 требало поново да склопи Вучић са лидерима своје коалиције. Резервна варијанта је да се у власт позову и СПС-ЈС али и Зукорлићев БДЗС, па би са њима већина могла да нарасте на читавих 166 посланика. Потпредседник СНС Небојша Стефановић изјавио је у четвртак да ће се СНС трудити да у Војводини направи што ширу коалицију, док ће у Скупштини Србије бити нешто ужа.
- Не бих улазио у детаље које ће странке бити у коалицији са СНС. О томе ће причати премијер Вучић. Грађани су нам указали огромно поверење и имамо натполовичну већину. Потпуно је јасно да су Пајтић, Радуловић, Рашковић Ивић, Обрадовић и остали који су учествовали у вишедневном циркусу потпуни преваранти и да је читава представа служила да узму фотеље и скупштинску плату. Лидер Покрета социјалиста Александар Вулин изјавио је да Србијом неће владити никакве "цензус и амбасадорске коалиције, већ они које су грађани изабрали".
Први човек Двери Бошко Обрадовић напоменуо је да председник Србије треба тек да да мандат неком да формира владу и да су они спремни да о томе разговарају са свим учесницима парламентарног живота. - Наше полазиште у будућим преговорима је: противљење уласку Србије у ЕУ и НАТО, већа стратешка сарадња са Русијом, очување КиМ у саставу Србије, борба против "беле куге" и подршка домаћој пољопривреди и привреди. Ако има заинтересованих да се влада формира на овим циљевима, апсолутно смо спремни да будемо део једне такве владе.
Борис Тадић, лидер СДС, истакао је да његова странка неће на било који начин учествовати у преговорима о формирању нове владе са СНС. - Бићемо оштра опозиција. Верујем да и ЛСВ дели став да не треба сарађивати са СНС у републичкој и покрајинској влади, али је свака чланица коалиције СДС-ЛДП-ЛСВ власна да сама одлучи о томе.
Саша Радуловић је најавио да ће Покрет "Доста је било" прерасти у политичку партију. - Добили смо значајну подршку грађана и наставићемо да водимо политику у том правцу. Ни на ком нивоу нећемо сарађивати са СНС.
Председник београдског одбора ДС Балша Божовић је изјавио да је циљ избора био да ДС не пређе цензус, а да СНС освоји 51 одсто гласова и да су напредњаци доживели дебакл.

Шешељ: Поновити изборе!

Резултати парламентарних избора су фалсификовани, како би се вештачки намакао цензус коалицијама СДС-ЛДП-ЛСВ и Двери-ДСС. То доводи у питање легитимитет Скупштине и зато треба изменити изборно законодавство, а потом хитно одржати нове парламентарне изборе - поручио је лидер радикала Војислав Шешељ:
- За овакав сценарио одговоран је амерички амбасадор Скот, који је у изборној ноћи био у седишту ДС, а потом је интервенисао у РИК-у и Републичком заводу за статистику. Због тога ови избори имају крупну фалинку. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА