Најновије

ЗАКОН О РАДУ СТРАВИЧАН! Срби су пука радна снага, а биће још горе!

Закон о раду, који је на снази две године, по мишљењу представника синдиката, није донео ништа позитивно за раднике, напротив, права радника су умањена, а број незапослених није значајно измењен.

Радна снага Србије (Фото: Јутјуб)

Од измена радног законодавства, које се најављују а за сада се још не зна какве ће бити, истичу синдикалци, готово извесно треба очекивати додатно смањење права радника.
По речима председника Уједињених гранских синдката “Независност” Бранислава Чанка, ефекти новог Закона о раду изразито су негативни, јер не само да није повећан број радних места, већ су много радници остали без посла.
- Не знам никога ко је због Закона о раду добио посао, а то је и логично, пошто закони не запошљавају, већ то ради привреда - каже Чанак. - За сада не знам какве ће измене радног законодавства бити, али очекујем да ће ићи у правцу још већег разводњавања права радника, јер је то још једино остало да се промени.
Председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић указује да у протекле две године важења Закона о раду позитивних ефеката нема, а послодавцима је омогућено лакше отпуштање. - Суштина је да су очекивани ефекти, који би  водили у добром смеру, изостали, осим што је, на основу информација из медија, због бољег рада инспекцијских служби и члана закона који обавезује послодаваце да прикажу све запослене, без обзира где раде и где је седиште фирме, смањен рад на црно - каже Милић. - Нови Закон о раду погоршао је положај радника, јер послодваци имају пуно већа овлашћења, а радници готово никаква права и сведени су на пуку радну снагу.
По оцени председнице Асоцијације слободних и независних сидниката Ранке Савић, готово да нема ниједног позитивног ефекта Закона о раду, односно права радника су значајно смањена и у новијој српској историји никада није била мања заштита права запослених.   - Нови закон је укинуо економске принадлежности радника, као што је, рецимо, обрачун стажа, плаћања сменског рада... а са аспекта синдиката закон је погубан јер је њихова снага и деловање умањено и сидникати немају снагу да заштите раднике у низу њихових економских социјалних и радних права - каже Ранка Савић.
- Уз овај закон омогућено је веома лако отпуштање радника, а иако статистички подаци говоре да је захваљујући Закону о раду смањен број незапослених не верујем у начин на који се дошло до тих података и одговорно тврдим да се не поклапају са стањем у пракси.
Она указује да је Закон о раду је довео до погоршања материјалног положаја радника, да је у Србији армија људи који ради за веома малу зараду, најчешће ни не пита за цену рада и раде за зараду и мању од минималне.
- Измене радног законодавства, које се најављују до 2018. године још увек нису познате, али не треба сумњати да ће довести до новог снижавања права радника и већох погодности за послодавце и инвеститоре, да ће се ићи ка још флексибилнијем закону, који ће омогућити лакше запошљавање, када је послодавцу потребно, и још лакше отпуштање. Ипак, очекујем да се изменама закона правно регулише рад преко агенција за запошљавање, односно положај запослених на лизинг, јер они постоје и њихов правно радни статус мора бити регулисан - каже Ранка Савић. Извор: Dnevnik.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА