Најновије

УНУТАРСТРАНАЧКА КАМПАЊА СЕ ЗАХУКТАВА! Лутовац: Кандидоваћу се за председника ДС!

Функционер Демократске странке Зоран Лутовац каже да је близу коначне одлуке да прихвати кандидатуру за новог председника те странке.

Зоран Лутовац (Фото: Н1 скриншот)

Лутоваца ће за кандидата предложити Иван Вујачић, али и још неколико чланова ДС међу којима је и министарска из Владе Зорана Ђинђића Гордана Матковић. Гостујући на Н1 телевизији он је рекао да је разговарао са њима и да је близу одлуке да то прихвати али да треба да се обаве још неки разговори.
“Мислим да идеје и аргументи које су изложили и тим који би требало да стоји иза мене као кандидата уливају наду а у овом тренутку нам је потребна реформа странке и обнова наде”.
Истиче да се није сам кандидовао већ да су се појавили људи који сматрају да је код чланова и симпатизера странке дошло до засићења са људима који су дуги низ година у извршним органима странке и да је време да се појави неко ко је у странци дуго али није био у извршним органима а ко ће да покрене реформе како би се странка ревитализовала и стабилизовала.
Говорећи о периоду након 2012. године од када ДС није успевала да се стабилизује, Лутовац је оценио да су од тада сви који су водили странку били на мети удара и да је било тешко спровести процес стабилизације у тим условима.
“ДС је имала прилику да заједно с другима у коалицији учини нешто да дође до промене у друштву. ДС је чинила колико је могла, чинила је и грешке. Потребна нам је самокритична нота али не тражење кривца и алибија”, истиче он наглашавајући да је демократама потребна кадровска и организациона стабилизација и промена странке.
Према његовим речима, неопходно је да се прво остваре неке старе идеје као што су слобода медија и владавина права.
Коментаришући отворено писмо садашњег председника странке Бојана Пајтића члановима он истиче да то види као иницијативу и добар покушај да се међу члановима ДС-а покрене једна активност, већа партиципација у раду странке.
На питање шта би поручио члановима ДС-а, какав им је председник сада потребан он је одговорио: “Потребан је интегративан председник који жели реформу странке како би странка била пример за модернизацију Србије. Ако причамо у солидарности у друштву онда ту солидарност морамо да покажемо на свом примеру и да постоји солидарност у странци. Морамо да нађемо начин да сопственим преиспиивањем дамо пример како да се ради на нивоу државе тј друштва”.
Лутовац је избегао директно да одговори шта мисли о најавама повратка Бориса Тадића у ДС већ је навео да постоје различити модели како странка може да сарађује са другим странкама, невладиним организацијама и синдикатима. Како истиче, један вид сарадње је неиституционалан, други је потписивање различитих споразума о сарадњи а трећи модел је интегисање. “Питање је времена када се шта ради, да ли је потребно и да ли су бирачи расположени за тако нешто”, истакао је Лутовац.
Према његовим речима, влада у сенци ДС-а, чији је члан био, окупила је веома квалитетне људе који су имали улогу да реагују на потезе Владе Србије и нуде алтернативна решења, и то су радили. “Медијска блокада је спречила да се види шта је влада у сенци радила и шта је понудила”.
Говорећи о “препуцавању” страначких колега Бојана Пајтића и Горана Јешића на Твитеру, Лутовац је истакао да то није добар начин комуникације. “Ту је могла да се види нека доза разочараности и незадовољства али није прелазило границе доброг укуса”.
Нада се да, након нових страначких избора, неће бити новог цепања странка. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА