Најновије

Национална гарда: Шта се то „кува“ у Русији?

Након што је руски председник Владимир Путин још почетком априла ове године дао указ о формирању Националне гарде Русије, на друштвеним мрежама и у медијима распламсала се бурна дискусија. „Трн у оку“ критичара руских власти била су широка овлашћења које су дата „гардистима“.

Национална гарда (Фото: xinhua)

Западни медији су брже-боље пожурили и са оценом да је "Путинова војска", како је називају, формирана зарад личних интереса, са циљем да "диктатор" заштити своју власт у случају дестабилизације ситуације у земљи.
Експерти, међутим, истичу да Путину нису потребне снаге за "сузбијање народних устанака", јер њега подржава више од 85 одсто грађана, а да је у ствари циљ - стварање нових и ефикасних безбедносних структура, који ће штити интересе земље.
- Ситуација близу руских граница је заиста на ивици експлозије. Украјинско питање и даље није решено, Мински споразум се не поштује. У оваквим условима неопходно је спречити евентуалне покушаје да се ситуација у Русији дестабилизује. Формирање Гарде, значи, да специјалне службе имају информације да се нешто "кува": можда није државни удар, али могуц́е нереди или нешто слично - каже стручњак за безбедност Лев Корољков, ветеран руске специјалне јединице "Вимпел".
У руској јавности се увелико спекулише и о томе колике ће плате имати војници и официри Гарде. Према гласинама које круже, официри ће имати зараду и до 120.000 рубаља (око 1.600 евра).
Руски стручњаци процењују да би укупан број припадника нове Руске гарде могао да буде између 300.000 и 400.000 људи. Званичних података нема. Главна разлика у односу на раније структуре је то што ће нова полицијска јединица бити директно подређена председнику.
На чело Гарде постављен је Виктор Золотов, бивши шеф Службе безбедности руског председника, за кога се прича да је Путинов човек од поверења и један од његових најближих људи.
"Гардисти" још нису добили јединствене униформе, али јесу грб и симболе - двоглавог орла са круном на врху, која подсећа на круну руске империје. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА