Најновије

"РУСКА КОЛОНА" У УНИЈИ: Италија и Француска коче продужење санкција Русији?!

У Унији је у току процес продужења санкција Русији, који се званично спроводи због "анексије" Крима, односно жеље народа овог црноморског полуострва да, уместо у Украјини, живи у оквиру Руске Федерације. Иако је ово требало да буде пука формалност, делује да овај процес и неће ићи баш тако глатко као што је предвиђено.

Анти-ЕУ протести у Италији (Фото: Фејсбук)

Европска унија одлаже продужење санкција против Русије због Француске, преноси „Укринформ“ позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу. Лист пише да су Холанђани који председавају Европском унијом инсистирали да одлуку о продужењу санкција Савет ЕУ донесе 24. јуна. Међутим, разматрање тог питања је одложено. „То питање није на дневном реду, јер се не зна да ли ће Влада Француске успети да усагласи ту одлуку са својим Парламентом“, изјавио је извор агенције. Иако су сви амбасадори земаља ЕУ одобрили продужавање санкција против Русије, Француска, Велика Британија и Шведска прибегле су поступку такозване „парламентарне резерве“, која подразумева усклађивање са националним парламентима. Према изворима агенције за Стокхолм и Лондон та процедура је формална и биће завршена до краја недеље. Међутим, предлог ЕУ у Француској може лако и да не буде прихваћен. Наиме, почетком јуна Сенат је усвојио резолуцију са позивом за ублажавање санкција против Русије. Током гласања у Горњем дому Парламента Француске „за“ је гласало 302 сенатора, а „против“ 16. Пре тога је сличан документ усвојила и Народна скупштина, Доњи дом француског парламента. Стални представници земаља Европске уније договорили су се 21. јуна да продуже санкције против Русије на још шест месеци, до краја јануара 2017. године. Саопштено је да је пет земаља ЕУ, Кипар, Мађарска, Грчка, Италија и Словачка, било спремно да се заложи за ублажавање или укидање ограничења.

Италијани траже изјашњавање у Парламенту

Влада Италије захтева од Европске уније да у завршни документ самита ЕУ, који ће бити одржан 28. и 29. јуна, укључи обећање да ће Брисел ревидирати своју политику према Русији у 2016. години. Тај захтев могао би да успори продужење санкција ЕУ против Русије, о чему су раније одлучили представници свих земаља ЕУ, саопштила је Радио Слобода. Према мишљењу европских дипломата, захтев Италије неће сметати продужавању санкција. Према наводима портала, Влада Италије предузела је сличне кораке и у децембру 2015. године током претходне процедуре продужавања санкција. Раније је група парламентараца италијанске опозиционе партије Покрет пет звезда затражила да се у Парламенту Италије размотри питање о економским санкцијама које је Европска унија увела Русији. Посланици су критиковали одлуку сталних представника земаља-чланица ЕУ у Бриселу о продужавању антируских санкција до 31. јануара 2017. године. Коначну одлуку о том питању треба да донесе Савет ЕУ. Извор: rs.sputniknews.com/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА