Најновије

Цане: Чеда је лопов и рекеташ, битанга је слагао да му претим смрћу!

Бизнисмен Станко Суботић Цане тврди да га лидер ЛДП Чедомир Јовановић рекетирао, а да су његови партијски функционери који су били на власти на локалу изнуђивали новац од његове компаније. За ове тврдње, како каже, има и доказе.

Станко Суботић Цане (Фото: принтскрин)

Суботић је ове оптужбе изнео у интервјуу недељнику Експрес.
- Чеда Јовановић је долазио код мене, било ми га је жао. Био је сарадник Зорана Ђинђића и мислио сам да му треба помоћи. И финансијски сам му помагао. И њему није било довољно када ми се десило ово што ми се десило, онда је долазио у моју фирму и почео да је рекетира - рекао је Суботић
Он је потом објаснио и на који начин је Јовановић изнуђивао новац.

Чедомир Јовановић (Фото: ЈуТјуб)

Корумпирани општинари

- Моји службеници су дошли код мене, ја вам се кунем у ово што говорим, схватам тежину својих речи. Говорим потпуно одговорно хиљаду посто, зато што имам милион материјалних доказа и више, чак и минимизирам ово што говорим, зато што је одвратно да причам све у детаље. Долазе, дакле, моји службеници из Србије, подносе ми извештај о раду. Ја у финансијском извештају видим општина та и та, толико и толико новца... Питам за шта је тај новац. Они ми кажу за локације. Питам: „Је ли то званично тендер?“ Кажу ми: „Не, не, то нам отимају из фирме.“ Ја питам чије су то општине, ко је на тим општинама власт? Па кажу - Чеда. Нисам могао да верујем да он рекетира моју фирму - прича Суботић, који је правоснажно ослобођен оптужби за шверц цигарета.

Браћа по крви

Он додаје да је после тога звао Јовановића телефоном.
- Није хтео да ми се јави. Пошаљем му поруку: „Молим те, сада ћеш лепо или да вратиш тај рекет који си узимао, или да ми вратиш новац који сам ти давао, пошто не могу и да те помажем и да ме рекетираш. Говори шта хоћеш од то двоје.“ Е онда, пошто се њему паре нису враћале, онда је и њему супер легло да оде да пријави да је у опасности од мене и онда је добио обезбеђење.
Суботић је Јовановића, лидера ЛДП, назвао битангом којој је Борис Тадић, бивши председник Србије, дао обезбеђење.
- Пошто су пајтоси по крви (Јовановић и Тадић, прим. аут), лопови који су ме заједно преварили, онда им је, наравно, систем исти. Овоме прети опасност по живот и овом другом исто, сви су у опасности од мене, а ја сам у ствари једини био у опасности - каже Суботић.
Пошто су у интервјуу изнете озбиљне оптужбе, тужилаштво мора да испита ове наводе, оцењују саговорници Курира.
Адвокат и бивши коминистар полиције Божо Прелевић каже за Курир да би тужилаштво требало да реагује поводом тврдњи Станка Суботића Цанета.
- Цане није једини који говори такве ствари и био би ред да се покрене поступак и да се утврди да ли је тачно или не. Просто је бесмислено, он је седми или осми који говори да је Јовановић узимао рекет. Цане не ужива богзна какав углед у мојим очима, али свака тврдња о корупцији не би требало да се олако одбаци, свака заслужује да се неки државни орган томе посвети. Али и Цане би требало да покаже те доказе, ако тврди да их има - напомиње Прелевић.
И адвокат Боривоје Боровић казе да би тужилаштво требало да провери све наводе из интервјуа.

Испитати Цанетове тврдње

- Дошло је време да се тиме баве Специјално тужилаштво и Специјални суд. Јовановића су оптужили за конкретно дело ректирања - казе Боровић.
Владимир Гоати из Транспарентности Србија сматра да су сада надлежни на потезу.
- Тужилаштво сада може да реагује, пошто је објављен интервју у ком неко именом и презименом каже да су га рекетирали, и да испита те наводе. И онда слуђеној јавности Србије да објасни да ли је Јовановић криминалац или не. Исто тако, нејасно је зашто Суботић није пријавио Јовановића за рекетирање када је пролазио кроз то, како каже - наводи Гоати. На питање да ли политичари у буквалном смислу рекетирају или се више користе трговином утицајем, Гоати одговара: - То се зове помоћ привредника политици. Поједини бизнисмени дају неке врсте донација политичарима. Јован Најденов, портпарол ЛДП, није одговорио ни на позив ни на СМС са конкретним питањем. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА