Најновије

ЗАХУКТАЛИ СЕ ВОЈНИ МАНЕВРИ: НАТО и Црногорци запретили Србији!

БЕОГРАД, ПОДГОРИЦА - НАТО послао војску на границу са Србијом!

Србија на нишану (Фото: nato.int)

У Пљевљима, граду који се налази на самој граници Црне Горе и Србије, у понедељак је започета вежба НАТО и црногорских војника под називом „Одлучан одговор 2“, саопштило је црногорско Министарство одбране. Ова вежба ће трајати до 10. јуна, а њен циљ је да, како се наводи, НАТО званичници процене оперативну способност црногорске војске.

Одржавање једне овакве вежбе, у којој учествује око 350 војника Црне Горе и НАТО земаља, баш на граници са Србијом, а не на пример на Ћемовском пољу, на којем је црногорска војска иначе увек вежбала, изазвало је опречне реакције и покренуло салву коментара и недоумица. Многи су констатовали да је сасвим евидентно да је НАТО овом вежбом циљано дошао на то место желећи да покаже спремност да ће изаћи на сваку границу сваке државе која је уз Русију, а „против“ њих.

И политички аналитичар Бранко Радун уверен је да се овом вежбом шаље порука Србији.

- То је пре свега притисак на црногорску јавност којим се жели спречити, односно искоренити сваки отпор према НАТО, али је и велики притисак на Србију. Србији се на овај начин поручује да Црна Гора улази у НАТО и да је то пут који чека и њу, као и Босну, уосталом. Зато је та локација пажљиво бирана и налази се на раскршћу - наводи он.

Да се овом вежбом шаље јасна порука мишљења је и један од лидера црногорског Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић, који већ месецима уназад организује протесте против уласка Црне Горе у НАТО.

- Локација је циљано бирана и има двојак циљ. Да се пошаље порука људима у ЦГ, али и грађанима Србије. Циљ је да се покаже да је Црна Гора део НАТО територије, иако заправо није, јер је велика већина људи овде против НАТО. Србима се шаље порука да се угледају на Мила и његове марионете и приступе НАТО, а Црногорцима да им је затворен пут ка Србији, да су они између и да им се поручи: „Сви ћемо бити НАТО“- каже Мандић.

Док са друге стране, професор факултета Безбедности Дарко Трифуновић у свему овом не види ништа спорно.

- Та вежба нема никакав значај, нити носи скривене поруке. Она је само знак да ће Црна Гора дефинитивно ући у НАТО - каже он.

Сарадња Србије и НАТО у последње две године значајно је порасла, упркос томе што западна војна алијанса овде има негативан имиџ, па је због недавне прошлости и даље табу тема, истакнуто је јуче у Београду на стручној радионици под називом „Партнерство за Србију: НАТО и стратешка комуникација“. Према речима Јелене Милић, директорке ЦЕАС-а, једино решење у проналажењу правог приступа овој сарадњи ће уследити након формирања Владе. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА