Најновије

"ОБЈАВА РАТА" УЗ ОСМЕХ: Ким Џонг-Ун се смеје док гледа тестирање ракете у знак одмазде Америци (ВИДЕО)

ПЈОПГЈАНГ - Северна Кореја је лансирала нови балистички пројектил око 11 сати и 30 минута јуче пре подне по локалном времену, из подморнице која се налазила у водама источно од Корејског полуострва.

Ким Џонг-Ун (Фото: Јутјуб)

Објављен је и снимак лансирања ракете а на њему се види како се вођа Северне Кореје Кин Џонг-Ун смеје док гледа ракету, преноси "Дејли мејл".

Међутим, иако он изгледа задовољан лансирањем, дошло је до проблема у раној фази лета ракете. Она је експлодирала пре пада у море.

Генералштаб војске Јужне Кореје објавио је да је севернокорејска ракета лансирана око 11 сати и 30 минута пре подне по локалном времену, из подморнице која се налазила у водама источно од Корејског полуострва.

Ново лансирање је уследило дан након одлуке САД и Јужне Кореје о распоређивању антиракетног система који би требало да одговори на претње Пјонгјанга.

САД су увеле санкције против највиших севернокорејских функционера укључујући лидера Ким Џонг-Уна, што је Пјонгјанг оценио као "објаву рата" и најавио одмазду.

Амерички Стејт департмент осудио је Северну Кореју због испаљивања балистичке ракете и упозорио да ово ракетно тестирање представља кршење резолуција Савета безбедности УН.

"Позивамо Северну Кореју да се уздржи од потеза који даље подижу тензије у региону и да се уместо тога фокусира на предузимање конкретних корака у правцу испуњавања својих међународних обавеза", саопштио је Стејт департмент, преноси Ројтерс.

САД прате ситуацију у блиској координацији са регионалним савезницима и партнерима, додаје се у саопштењу.

На ову вест је реаговао и јапански премијер Шинзо Абе, оценивши да то представља "јасно пркошење резолуцијама Савета безбедности УН", објавила је агенција Кјодо.

"Требало би да оштро осудимо лансирање радећи заједно са међународном заједницом", рекао је Абе и додао да ово лансирање није значајно нарушило националну безбедност Јапана. Извор: Блиц/Дејли мејл, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА