Најновије

Испловио најсавременији кинески брод: Ево шта му је задатак (ФОТО)

Нови кинески брода за дубинска истраживања мора, носећи возило за дубоко роњене, напустило је Шангајску луку и кренуо на прво путовање у правцу јужног дела Пацифика ради спровођења научних истраживања.

Нови истраживачки брод (Фото: Синхуа)

Брод, назван "Џанг Јиан" по оснивачу Шангајског океанског универзитета, дуг је 97 и широк 18 метара. Брод може да пређе преко 27 хиљада километра пре него што мора да се допуни горивом и може да прими 60 особа. Осмишљен је тако да може да превози, искрца и укрца кинеско возило за дубока роњења "Дугина риба", која може да зарони на дубине испод 10.000 метара.

Претходно кинеско возило за дубока роњења "Јиалонг" је достигло дубину од 7.062 метара, стављајући га на треће место у свету по питању возила за дубоко роњење, иза Италије и Аустралије. Истраживачи ће спровести бројна испитивања током двомесечне експедиције, укључујући мапирање пејзажа "Ново Британског" рова и истраживати разноврсност и састав биљних и животињских врста. - Ово путовање је важан корак у нашој борби да покоримо Маријански ров - изјавио је Фанг Јиасонг, вођа научника на експедицији. Извор: Синхуа/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА