Најновије

Нова Бакирова уцена око ММФ!

Сарајево је, након што је Бањалука дала сагласност на потписивање измена Споразума о стабилизацији и придруживању, поставило нове услове за Српску! Бакир Изетбеговић, председавајући Председништва БиХ, поручио је да новог аранжмана БиХ и Међународног монетарног фонда неће бити све док РС не пристане на усвајање механизма координације по сарајевском моделу!

Бакир Изетбеговић (Фото: Ал Џазира принтскрин)

Иако су председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и премијер ФБиХ Фадил Новалић обећали да ће потписати писмо намере према ММФ чим РС да сагласност на прилагођавање ССП, њихов страначки шеф Бакир Изетбеговић тврди да од тога нема ништа.
Ако Звиздић и Новалић данас не пошаљу потписано писмо намере ММФ, Борд директора ове светске финансијске организације неће разматрати 27. јула аранжман са БиХ вредан око 550 милиона евра. Раније су потпис условљавали адаптацијом ССП.
- Аранжман са ММФ остаје повезан са усвајањем ефикасног механизма координације. Нема новог кредита без сагласности РС на једноставан и ефикасан механизам координације - рекао је Изетбеговић.
Премијерка РС Жељка Цвијановић изјавила је да Српска не пристаје на уцене и да ће механизам кординације бити усвојен када се постигне сагласност.
- То нема никаке везе са аранжманом БиХ и ММФ, као што није имала ни адаптација ССП - поручује она.
Шеф клуба посланика ПДП у НС РС Мирослав Брчкало истиче да прихватање адаптираног ССП представља дипломатску победу српског члана Председништава БиХ Младена Иванића, који је, како каже, послао поруку Сарајеву да БиХ може опстати само на бази компромиса и договора. С друге стране, показао је и властима РС да води мудру и за српски народ одговорну политику.

Данас параф у Сарајеву
У Сарајеву ће данас бити потписана адаптација ССП између ЕУ и БиХ. Споразум ће парафирати шеф преговарачаког тима БиХ Хамдо Тињак и шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк. РС је пристала на прилагођавање ССП након што је добила уверење да ће Немачка финансијски подржати домаћу пољопривредну произиводњу. Ратари у РС и ФБиХ били су против овог споразума, јер су сматрали да ће он уништити домаћи аграр, а Хрватску ставити у привилегован трговински положај укидањем царина на увоз хране из ЕУ у БиХ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА