Најновије

Сиријска армија већ два дана одбија нападе Џејш ал-Фатах северно од Алепа!

Сиријска регуларна армија већ два дана узастопно одбија нападе терористичке групације Џејш ал-Фатах северно од Алепа, у зони фарми Малах.

Сирија одбија нападе Џејш ал-Фатах северно од Алепа (Фото: Јутјуб)

Високи официр сиријске армије, који учествује у борбама, изјавио је да фатаховци трпе велике губитке, али да засад не одустају. Према његовим речима, само у једном дану су изгубили четири тенка, пет џипова који су превозили бојовнике, шест пикапова са инсталираним тешким митраљезима, три рактена система и неколико камиона муниције.
Добар део територије Малаха већ је прешао под контролу владиних снага. Упркос томе што на страни Џејш ал-Фатах ратују и страни плаћеници међу којима има и грађана Турске.
Како јавља либанска телевизија Ал-Мајадин, Џејш ал-Фатах је за само 24 сата имао више од 100 погинулих.
Борбе се воде и на североистоку провинције Хомс, где позиције сиријске армије нападају одреди Исламске државе.
Пошто се борбе воде на равном терену, исламисти нападају углавном по ноћи и користе ауто-бомбе које возе терористи-самоубице, али их сиријска армија навођеним противтенковским пројектилима уништава док су још релативно далеко. У  међувремену је Минстарство одбране Русије саопштило да примирје у Сирији углавном крши „умерена опозиција” која је под заштитом Американаца.
Портпаролг руског војног врха, генерал Игор Конашенков, тим поводом је рекао: „То е по правилу догађа тамо где наша авијација не делује зато што Американци на томе упорно инсистирају. Чак и онда када им се понуде необориви докази да се не ради ни о каквој „опозицији” већ о јединицама међународних терористичких формација”. Конашенков је, отворено полемишући са америчким министром одбране Ештоном Картером, рекао:
„Русија у Сирији делује од самог почетка, а деловаће и убудуће, противмеђународних терористичких групација које пред очима целог света, укључујући и САД, уништавају државу чланицу Уједињених нација. Америчка коалиција имала је много више времена, а и веће ресурсе, да стане на пут терористичкој зарази, али никакве видљиве резултате није остварила”. Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА