Најновије

ПРОКЛЕЛИ ИХ ЗА ВЕЧНОСТ: Ратовали за Турску против Курда, а сахранили их као псе

Турске власти и муслимански имами одбијају да сахране погинуле турске војнике само зато што су слушали наређења.

На улицама тенкови - шта је следеће? (Фото: ЈуТјуб)

Након што је 15. јула пропао покушај државног удара и иза себе оставио 246 мртвих, међу којима и доста припадника специјалних снага и цивила, већина гробаља широм земље одбија да сахрани оне који су сковали заверу против владе. У настојању да “поправи” ситуацију, Кадир Топбас, градоначелник Истанбула, наредио је да се ослободи простор за вечни починак “издајника” које ће народ у пролазу моћи да проклиње.
- Наредио сам да се ослободи место за нешто што сам назвао “гробље издајника”. Сви који дођу на гробље ће их проклињати и никада неће почивати у миру - поручио је Топбас провладиним присталицама окупљеним на Таксим тргу у Истанбулу.
Одлука да се обезбеди такав простор, каже Топбас, стигла је након што је градоначелник Ордуа, лучког града на Црном мору, одбио да обезбеди гробна места. Као последица тога, породица једног погинулог пучисте морала је тело да сахрани у свом дворишту.
- Честитам градоначелнику - поручио је Топбас и додао да издајници “неће бити спасени пакла”.
Градоначелник града од 15 милиона становника подвукао је да безимени гробови не би били довољни јер завереници не могу бити сахрањивани са религиозним људима.
- Верујем да свакако иду у пакао, али морамо се потрудити да свет постане неподношљив за њих - обратио се присталицама које данима организују протесте на Таксим тргу.
Његов говор стигао је као одговор на саопштење Дирекције за верска питања у којем је наглашено да неће бити понуђене верске погребне услуге, укључујући сахране и молитве, за све учеснике државног удара, осим за оне који су “силом увучени” у побуну. Неуспели пуч оставио је за собом 246 мртвих и око 1.500 рањених људи. У изазваном таласу реакција, влада је отпочела лов на вештице против организатора иза којих, како тврде, стоји проповедник Фетулах Гулен који се налази у егзилу у САД. Анкара је од Вашингтона затражила његово изручивање.
Председник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је и тромесечно ванредно стање и најавио да ће се “чистке” наставити док сви организатори и подржаваоци не буду кажњени. Након пуча, Ердоган се све оштрије залаже и за враћање смртне казне која је укинута пре више од десет година.
- То траже људи на улици. Они мисле да ти терористи треба да буду убијени. Како да их држим и храним у затвору годинама, шта ће рећи људи - рекао је Ердоган.
Европска унија оштро је реаговала на такав потез поручивши да ће сви преговори о придруживању моментално бити заустављењи уколико се таква казна поново успостави.
- Бићу јасна. Ниједна земља не може бити део ЕУ ако има смртну казну - рекла је Федерика Могерини, шефица дипломатије ЕУ.
Извор: Danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА