Најновије

Полиција код Лођа ухапсила имигрната због трагова експлозива на одећи

ЛОЂ: Пољска Агенција за унутрашњу безбедност ухапсила је у Лођу 48-годишњег Ирачанина због трагова експлозива на одећи. Суд је одлучио да остане два месеца у истражном затвору, али за сада нема никакву могућност да га оптужи за планирање терористичког напада, саопштила је тужилац Беата Марчак.

Мигранти у кампу Идомени (Фото: ЈуТјуб)

Пољски медији јавили су да је ухапшен Ирачанин опасни терориста и да је наводно код њега нађен експлозив и планови напада, највероватније на трговинске центре у том граду на југу Пољске, међутим те тврдње из незваничних извора свело је касније на праву меру тужилаштво у Лођу.
"Држављанин Ирака је оптужен за поседовање експлозива у траговима. Експлозивне материје нису нађене код њега у таквим количинама да могу да изазову експлозију. Није било основа за оптужбу за терористички напад", нагласила је Марчак, јавља пољска телевизија ТВН24.
Тужилаштво проверава кретање и контакте тог Ирачанина у Пољској и у другим земљама, пошто се за сада зна да је боравио у Швајцарској и Шведској у којој му је одбијен захтев за азил, а у Пољској је боравио као туриста у изнајмљеном стану и соби у хостелу.
Марчак је одбила да потврди вести у медијима да ухапшени Ирачанин није деловао сам.
У траг Ирачанину пољска полиција је ушла када су специјално обучени пси проверали у Кракову пут којим ће се од среде кретати папа Фрања у Кракову током Светских дана католичке омладине и нањушили експлозив, а даља истрага довела је полицајце до Лођа где је ухапшен Ирачанин који се последњих дана кретао између Лођа и Кракова.
"Не знам шта то значи експлозив у траговима или количина која не би изазвала експлозију. Потпуно шизофрено. Политичари нас хране информацијама да нисмо угрожени, а показује се да је ухапшен Ирачанин. Од 4. јула на границама је задржано већ 200 људи. Шта се дешава? Јесмо ли угрожени или нисмо", прокоментарисао је за телевизију ТВН24 хапшење Ирачанина бивши командант пољских командоса из јединице ГРОМ која је учествовала и у борбеним операцијама у Ираку потпуковник Кшиштоф Пшепјурка.
На конференцији за новинаре о мерама безбедности пред Светске дане католичке омладине током којих се очекује преко милион младих верника из 187 земаља света, а од среде на три дана и папа Фрања, пољски министар унутрашњих послова Маријуш Блашчак уверавао је Пољаке да су безбедни јер пољска влада није дозволила да је претходна либерална влада зарази политичком коректношћу која везује руке полицији.
"Проблем са којима се сада суочавају наши суседи последица су деценија политике миграције. То је резултат политике мултикултурализма, тога да су деценијама прихватани мигранти са Блиског истока и Африке. 
Претходна пољска влада покушала је да вакцинише Пољаке заразом политичке коректности која везује руке полицији. Владе странке Право и Правда то неће дозволити", нагласио је Блашчак. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА