Најновије

ЗАШТИТА АРКТИКА: Руска морнарица формира специјалну флоту војних бродова са артиљеријом и ракетама

РУСИЈА - Руска морнарица направиће специјалну групу ледоломаца за заштиту острва дуж арктичке обале земље, наводи лист „Известија“.

"Иља Муромец" (Фото: Јутјуб

У новој флоти војних ледоломаца такође ће се налазити бродови који могу да носе артиљерију и ракетно оружје, наводи лист.

Прошлог месеца контра-адмирал Игор Зварич, шеф техничког одељења руске морнарице, изјавио је да ће нова генерација руских дизел-електричних ледоломаца класе „Иља Муромец“, почети да се масовно производе.

У јуну је водећи ледоломац пројекта 21180 „Иља Муромец“ поринут у бродоградилишту „Адмиралитет“ у Санкт Петербургу. То је први ледоломац који је конструисан за руску морнарицу у последњих 45 година, саопштило је Министарство одбране Русије.

Москва је 2013. најавила стратегију за повећање присуства на Арктику и појачавање развоја региона до 2020. године. Руски председник Владимир Путин је 2015. године одобрио ревидирану поморску доктрину која за приоритет има заштиту националних интереса на Арктику.

Арктик је главни извор угљених хидрата, минерала, слатке воде и рибе. Извори тог региона ствар су интереса за државе-чланице Арктичког савета, које се такође граниче са тим регионом, а у које спадају Канада, Данска, Финска, Исланд, Норвешка, Русија, Шведска и Сједињене Америчке Државе.

Извор: Принцип/Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА