Најновије

БЛЕР ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ? "Свет је боље место без Садама Хусеина"!

Некадашњи британски премијер Тони Блер, који је јуче малтене и званично проглашен једним од највећих криваца за започињање рата у Ираку, и даље упорно брани своје ставове, уместо да се извињава за грешке које су резултовале стотинама хиљада изгубљених живота.

Theguardian.com

- Свет би био у горој позицији да нисмо донели одлуку да нападнемо Ирак - без трунке кајања истакао је Тони Блер на јучерашњој конференцији за штампу.
Како је рекао, упркос катастрофалним последицама, уклањање Садама Хусеина, је значајно утицало на регион, преноси Би-Би-Си.
- Иако је било неких грешака, тврдим да је коалиција са САД била права - рекао је Блер, и чак додао да "није направио никакве брзоплете одлуке за улазак у рат".
С друге стране, јучерашњи извештај лорда Џона Чилкота потврдио је да је Тони Блер на основу "непроверених доказа, који су се испоставили као нетачни, убедио парламент Велике Британије да изгласа почетак инвазије на Ирак".
- Могу да жалим због грешки и могу да се кајем због многих ствари, али генерално верујем да бисмо били у много горој позицији да нисмо напали Ирак. Да је Хусеин остао на власти вратио би се свом програму израде оружја за масовно уништење. А да је остао до Арапског пролећа 2011. године покушао би и да се задржи на власти, на исти начин на који је то учунио сиријски председник Башар ал Асад - навео је Блер.

Ирачки рат: Кратко подсећање
САД, које су предводиле инвазију на Ирак у марту 2003. године, изгубиле су 4.487 војника. Цифре убијених Ирачана варирају од 130.000 до 600 хиљада људи. Рат је трајао шест недеља, а резултирао је свргавањем ирачког председника Садама Хусеина, његово одвођење у САД и погубљење у америчком затвору. То је преседан у модерној светској историји - да једна држава свргне председника друге земље, одведе га у затвор и погуби.
Хусеин је оптужен за поседовање оружја за масовно уништење, као и хемијског наоружања које је наводно користио над цивилима. Након његовог свргавања, никакво оружје у Ираку није пронађено.
Од тада, Ирак је постао земља у којој владају анархија и верски сукоби, као и једно од највећих уточишта терориста из Исламске државе. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА