Најновије

ПЈОНГЈАНГ ОПТУЖУЈЕ ВАШИНГТОН: Водите преговоре а спремате се за напад

Севернокорејски државни медији оптужили су САД за дволичност јер, како наводи лист „Родонг синмун”, настављају да преговарају са осмехом, а на другој страни спремају рат.

Илустрација (фото: ytimg. com)

Званични лист владајуће Радничке партије наводи да су америчке ваздушне војне вежбе изнад Филипина симулација „продора у Северу Кореју”. Такође се тврди да је крајем јула америчка нуклеарна подморница „Мичиген” превезла зелене беретке и остале специјалце из Окинаве у Јапану у морнаричку базу Џинхае у Јужној Кореји.

„Не можемо да се не забринемо због дволичности САД, јер ужурбано изводе тајне вежбе са специјалцима убицама, док истовремено воде дијалог с осмехом на лицу”, пише коментатор овог листа, а преноси Ројтерс.

И претходног викенда је објављен коментар критичан према Вашингтону из ког се сазнало да Американци притискају Пјонгјанг да открије тајне нуклеарне објекте. Коментатор је оценио да су ове оптужбе Трампове администрације „измишљотина” која је избацила дијалог из колосека.

Нови чланак објављен је у недељу, два дана пошто је амерички председник изненада отказао посету свог шефа дипломатије Пјонгјангу, најављену само дан раније. Мајк Помпео неће ове седмице путовати јер Доналд Трамп не види довољан напредак Северне Кореје у обећаној денуклераизацији. Шеф Беле куће је у једном од твитова јасно ставио да знања да сматра да део кривице сноси Кина, јер док води трговински рат са САД не чини довољно да свог савезника одврати од најубојитијег арсенала.

Ово је први пут од историјског сусрета Трампа и Кима у Сингапуру да је амерички преседник јавно признао да његови напори да натера Пјонгјанг на денуклеаризацију не дају резултате. Од самита 12. јуна две стране су тешко успевале да смање разлике око тога како виде договорени процес. Пјонгјанг се залаже да се прво потпише мировна декларација као безбедносна гаранција која би га охрабрила да се одрекне нуклеарног оружја и балистичких ракета. На другој страни, Трампова администрација каже да Пјонгјанг може да рачуна на мировни споразум којим би коначно био завршен Корејски рат и остале уступке тек пошто буде остварио напредак у денуклеаризацији. Иако се Трамп после Сингапура хвалио успехом, Северна Кореја се тада потписаном декларацијом није обавезала ни на један конкретан корак у правцу обуставе нуклеарног програма.

Ново затезање одразиће се и на односе између две Кореје, јер је планирано да процес отопљавања иде у пакету са нормализацијом на релацији Вашингтон–Пјонгјанг. Сеул је јуче саопштило да ће изненадно отказивање Помпеове посете имати утицаја и на план за међукорејску канцеларију за везу која је требало да буде отворена до краја августа. Како је рекао портпарол председничке Плаве куће, у новонасталој ситуацији биће поново размотрено. Ова канцеларија се гради на северној страни тешко наоружане границе у оквиру напора председника Мун Џае Ина да побољша односе два суседа. Састанак између две Кореје остаје за сада у плану за септембар, за када је предвиђена и прва посета кинеског председника Си Ђинпинга Северној Кореји.

Амерички коментатори оцењују да Вашингтон сада има слабију позицију него пре самита у Сингапуру јер су у међувремену Кина и Русија ублажиле притисак санкција према Пјонгјангу. САД су од тада једнострано отказале војне вежбе са Сеулом, а Трамп их је чак назвао провокацијом, чиме је свакако узнемирио Јапан.

Утисак аналитичара је да Пјонгјанг покушава да искористи то што се Америка понаша као да има две паралелне администрације: у једној су професионалци који су заузели оштар став у погледу Северне Кореје, а другу чини Трамп, који верује да својим личним залагањем може да постигне договор.

На то указују и поруке севернокорејског руководства које је више пута преко својих медија апеловала на Трампа да остане при свом „сну” да унапреди односе са Пјонгјангом, а да одбаци од себе људе који га ометају у тој мисији. Притом су очигледно мислили на Џона Болтона, његовог саветника за националну безбедност, према коме никад нису крили одбојност и не могу да му забораве да је поредио Северну Кореју са Либијом.

ОВДЕ погледајте како Ганић опет прети Србији.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лавров у посети Северној Кореји

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА