Најновије

БИТКА ЗА АЛЕПО: Џихадисти нападају и руту снабдевања Алепа, мапа контроле се мења из сата у сат! (ВИДЕО/МАПА)

Током данашњег дана кулминирале су борбе око Алепа, где џихадисти покушавају да прекину опсаду под којом се налазе њихове снаге у источном делу града.

Поглед из терористичког тенка приликом пробоја фронта у Алепу (Фото: Твитер)

Недељу дана након што је Сиријска арапска армија објавила да је зауставила све линије снабдевања џихадиста у источном Алепу, очекивано, коалиција Џејш ал-Фатах је покренула опсежну офанзиву у покушају пробоја опсаде. Након јучерашњих покушаја директног пробоја кроз "зид" који је поставила сиријска војска око џихадиста у граду, данас је покушан пробој на делу који је кључан за снабдевање густо насељеног западног дела града. Овако су то видели репортери Саутфронта: Џихадисти су после тешких борби, ипак, успели да заузму и једно кључно брдо у југозападном делу града, чиме је, како су навели, окончана "прва фаза" офанзиве на Алепо. Брдо се налази на свега 1.300 метара од Артиљеријске школе, која је главно и најутврђеније упориште асадових снага у овом делу града.

Током дана сиријској војсци је стигло и појачање. Елитна Републиканска гарда САА стигла је у помоћ војсци на фронту, која је у међувремену, под великим притиском џихадиста изгубила и другу битну стратешку тачку, Пројекат 1070, у јужном делу града. Екипа АННА њуза пратила је сиријске војнике у припреми за противнапад на Пројекат 1070: Уз снажну заједничку подршку сиријске и руске авијације из ваздуха, главнина снага Републиканске гарде и "Тигрова" тада је кренула у противнапад. Прва мета су били положаји у Пројекту 1070, који је ослобођен након интензивних борби са терористима у овом блоку од око 50-ак зграда у којима је убијено на десетине терориста. Такође, према најновијим извештајима, терористи се повлаче и са брда које су освојили раније данас, а како наводи агенција Ал Масдар, превагу у данашњој борби однела је пре свих, сиријска авијација која је са изванредном прецизношћу опустошила конвоје са појачањима. Како наводе локални извори, око Алепа су се више пута у току дана дизали велики стубови дима, који означавају уништена возила препуњена експлозивом, припремљена за самоубилачке нападе. Раније током дана, начелник Главне оперативне управе руског Генералштаба - генерал Сергеј Рудској је саопштио да је сиријска армија - уз подршку руске авијације - зауставила велику офанзиву терористичких банди које покушавају да се пробију из Алепа. Према његовим речима, терористи су у том тренутку већ имали 800 погинулих и изгубили 14 тенкова, 10 других оклопних возила и преко 60 аутомобила са инсталираним тешким митраљезима. Рудској је посебно нагласио: "Наши авиони туку позиције бојовника. За разлику од коалиције на чијем су челу САД, која делује око града Манбиџа, ми чинимо све да не настрадају цивили и не тучемо циљеве у градовима", пренео је портал fakti.org. Он је навео да терористичке групације, упркос великим губицима, не одустају, да довлаче резерве и спречавају цивиле да напусте „зону борби“ у Алепу и да су испред једног од хуманитарних коридора ликвидирали четворо оних који су покушали да прођу у западне делове Алепа који су под контролом владиних снага. Борбе у јужним деловима града настављају се и током ноћи. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА