Најновије

КОЛИНДА: Амерички хеликоптери нису исказивање моћи

ЗАГРЕБ - У присуству хрватског државног врха данас су у касарни Земуник представљени су хеликоптери „кајова вориор” које су Оружане снаге Хрватске добиле од САД, уз поруку председнице Колинде Грабар Китаровић да је реч о модернизацији, а не о исказивању моћи, што, како је рекла, званичном Загребу спочитавају суседи.

Колинда (Фото: Јутјуб)

Пројектом опремања Оружаних снага обухваћено је 16 хеликоптера и опрема од САД, који су произведени у периоду од 2010. до 2012., а у оперативну употребу су уведени између 2012. и 2015. од којих је првих пет хеликоптера у 93. ваздухопловну базу допремљено 30. јула ове године. Реч је, како су пренели хрватски медији, о извиђачко - борбеним хеликоптерима добијеним од САД који ће бити у саставу ескадриле хеликоптера 93. ваздушне базе Хрватског ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.
Министар одбране Јосип Буљевић је захвалио влади САД, како је рекао, стратешком партнеру Хрватске, на овој донацији. „Припадници оружаних снага добијају савремена средства, верујем да ће нас хеликопетри подстаћи на нове искораке. Оно што треба нагласти, ова донација преставља видљиву потврду нашег савезништва. Хеликоптери који данас улазе у састав хрватске војске тек су једна од подршки наших стратешких партнера”, казао је министар обране Буљевић у Земунику.
Навео је да је укупна помоћ Америке вредна више стотина милиона долара. Након Буљевића, присутнима се обратила и председница Колинда Грабар Китаровић истакавши да је опремање хрватског ратног ваздухопловства корак учињен уз помоћ америчког стратешког саветника. „Укључивање хеликоптера има, осим војне компоненте, и политичку”, рекла је Китаровићева која је и командант Оружаних снага Хрватске.
„Сигурност не долази сама од себе, нити је бесплатна. Морамо наставити истим и убрзаним темпом модернизацију наших снага, па тако и ратног ваздухопловства”, рекла је Китаровићева.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА