Најновије

БАЈДЕН СЕ ИЗНЕРВИРАО И ПРЕТИО НА КОСОВУ: Ево шта му је Тачи рекао!

Потпредседник САД Џозеф Бајден запретио је у среду у Приштини политичким лидерима Косова да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором и омогуће формирање Заједнице српских општина на Косову или ће, како је поручио, Приштина изгубити подршку САД.
Бајден је на заједничкој конференцији за новинаре након разговора са косовским председником Хашимом Тачијем, рекао да ће тај споразум и формирање ЗСО имати позитиван утицај на регион.
- Желим да потпишете споразум са Црном Гором. То је фер договор и то ће имати позитиван утицај на регион. И Заједница српских општина. Неке одлуке се морају погурати, али тешке одлуке ће уродити плодом. Боли рата су још свеже. Све ово су свежи ожиљци, али Косово треба да иде напред ка заједничкој будућности, и једнаким правима за све грађане - рекао је Бајден.
Други човек САД је поручио да Приштина мора имати блиску сарадњу са својим, како је рекао, суседима.
Рекао је да су се и премијер Иса Мустафа и косовски председник Хашим Тачи позитивно изјаснили о наставку разговора са Београдом, уз посредовање Брисела.
- То ће бити тешко, али неопходно. Са (премијером Александром) Вучићем такође сам разговарао о овом питању - рекао је Бајден и упозорио да албански политичари имају обавезу и одговорност да се придржавају обавеза које су дате у Бриселу.
Указујући да је реч о питању од суштинског значаја за напредак Косова у Европи, Бајден је обећао да ће САД наставити да помажу Косово.
САД су, како је рекао, обезбедиле више од две милијарде долара помоћи Приштини.
- Ми желимо да имамо јако Косово које ће бити пуноправни члан ЕУ - рекао је Бајден.
Он је рекао да му је част да именује аутопут Урошевац - Гњилане именом свог сина Бо Бајдена, али је рекао да је све ово претходно за Косово важније од церемоније именовања пута.
- Овде сам да осигурам да ће САД настојати да Косово буде демократска држава. Ако успете, успеће и регион. Овај регион никада није у потпуности интегрисан у Европу и наша визија је европска интеграција - закључио је Бајден.
Тачи: Косово је сад скроз друга држава
Тачи је новинарима рекао да да ће дијалог са Београдом брзо доћи на ред. Што се споразума о демаркацији са Црном Гором тиче, Тачи је потврдио да је реч о фер договору.
Он је поновио да је за Приштину велика част посета америчког потпредседника.
- То је велика част што сте посетили нашу независну државу по други пут. Косово се данас веома разликује од Косова за које смо се борили пре 20 година - рекао је.
Тврди да је Косово данас веома другачије.
- Постали смо важни чланови глобалне организације. Косово као независна и суверена држава је ојачана миром, стабилношћу и регионалном сарадњом. Потребно је више да ојачамо сарадњу са Србијом... али време иде брзо и ми смо у обавези да што је пре могуће дамо правац помирењу и у најкраћем року омогућимо нову динамику бриселског дијалога - рекао је.
Тачи је изразио уверење да ће, како је рекао, гранични проблем са Црном Гором ускоро бити решен, те да је усвајање споразума о демаркацији прави посао.
- Ова одлука парламента ће ојачати нашу државност и крај изолације наших грађана да путују без виза. Без разграничења и формирања Заједнице српских општина, Косово ће остати изолована и занемарена од САД и остатка света - закључио је Тачи.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА