Најновије

Италијанска мафија убила умешана у убиство црногорског новинара

ПОДГОРИЦА- Функционер Демократског фронта Коча Павловић саопштио је у понедељак да је пре три месеца Врховном државном тужилаштву достављен налаз независне детективске истраге која је показала ко је убио Душка Јовановића, главног и одговорног уредника листа "Дан" 2004. године. Павловић је на седници Одбора за надзор над истрагама угрожавања безбедности новинара и медијских кућа саопштио да је у убиство укључена италијанска мафијашка организација.

Подгорица (Фото: Pixabay)

- Окидач је повукао Ђордано Ђузепе - казао је Павловић. - Тај докумет поименично идентификује тројицу убица из италијанске организације "Сакра корона унита", која је у том периоду била партнер Милу Ђукановићу у послу шверца цигарета према Италији. Ђузепе и остала двојица се већ налазе у италијанским затворима због убиства у Италији, али и због једног убиства овде у Црној Гори, и то у Бару. У налазу пише име наручиоца и унајмљивача убица. ВДТ одмах може да упореди њихов ДНК са оном на пушки којом је убијен Душко Јовановић.
Павловић подсећа да убиство Јовановића има одлике наручене и професионално изведене егзекуције.
- Захваљујући муњевитој и веома робусној медијској кампањи, која је пратила убиство Душка Јовановића, надлежни државни органи су брзо убедили црногорску јавност да је ту егзекуцију спровела једна група домаћих убица. После само пар дана медији су, позивајући се на неименоване изворе из полиције, саопштили чак и њихова имена - наводи Павловић. - Али све се свело само на осуду Дамира Мандића, који је био ангажован за логистичку подршку овог злочина.
Породица Јовановић је убеђена да је наредба за ликвидацију стигла из врха државе, службе ДБ и мафијашких кругова. Уочи обележавања годишњице убиства, Душков брат, Миодраг, изјавио је да је убица онај који је имао највише користи од његове смрти.
- Постоји у Црној Гори један човек, а зове се Мићо Орландић, који зна све о убиству мога брата, готово до зареза! Мотив, људе који су то урадили и оне који су наредили, али он не сме ништа да каже због претњи убица и налогодаваца. Због тога је напустио полицијску функцију - тврди Миодраг Јовановић.
Мишко Јовановић, брат убијеног Душка, изјавио је за да се нада да ће случај коначно кренути са "мртве тачке" и да ће се сазнати права истина о злочину.
- На то чекам 12 година - каже Јовановић. - Што се тиче посланика Павловића, у њега имам пуно поверење. Онима који стварно хоће да открију починиоце овог злочина препоручујем писмо које је мој брат добио, после кога је неколико месеци касније убијен. Улазак у садржину тог писма, а посебно ко је стварни аутор, показало би да је то логистика која ће кроз неколико месеци бити спроведена у дело.
Ђордано Ђузепе је, према писању италијанских медија, ухапшен 2013. године у Мандурији близу Таранта због убиства шефа једне од италијанских мафија, Сантина Вантађата. Ђордано га је убио 1988. године испред куће у Бару. Због тог злочина осуђен је на 30 година затвора. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА