Најновије

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Наоружавање Србије је Путинов приоритет!

Најугледнији московски медији развејали су неверицу у којој се налази српска јавност од објављивања вести да је руски председник Владимир Путин обезбедио војно-техничку помоћ за српску војску.

Геостратешки потез (Фото: РИА/Правда)

Руски дневни лист са одличним везама у Кремљу пише да је војно-техничка помоћ Србији приоритет Путинове политике. Србији ће бити испоручено модерно наоружање, а српски официри ће у Русији проћи обуку за нове ракетне и ПВО системе. Најугледнији московски медији потврдили су информацију о договореној војно-техничкој помоћи Руске Федерације нашој земљи. Дневни лист "Известија", који слови за лист са најбољим везама у Кремљу, објавио је да су опремање и обука Војске Србије тренутно један од приоритета руске спољне политике. Како се наводи, Србији ће у најкраћем могућем року бити испоручено модерно наоружање и опрема, а српски официри ће у Русији проћи обуку за коришћење и одржавање нових ракетних и ПВО система. Међу њима је свакако најзначајнији "бук М2", за који поједини западни аналитичари кажу да је чак и бољи и од легендарног С-300.

Трн у оку Запада

Известија, позивајући се на своје изворе, наводи да ће највећи део руског наоружања Србији бити испоручен у виду донације, док ће мањи део бити плаћен, али по цени знатно нижој од тржишне. Лист, такође, наводи да ће српски официри, како би брзо савладали руковање новом војном опремом, бити обучавани у најелитнијим руским војним школама. Тако је већ, тврди овај лист, за српске официре спремна Војна академија Генералштаба оружаних снага Русије у Москви, али и Војна академија ваздушно-космичке одбране у Тверу, као и Војна академија ПВО у Смоленску. Обука стручњака одвијаће се у оквиру припрема за испоруку Србији нових система наоружања руске производње. Већ имамо позитивно искуство у оквиру Армијских игара, на којима већ другу годину заредом српски тимови наступају у различитим дисциплинама, а ово ће бити надоградња наше сарадње, пише руска Известија. Трагом ове информације новинари Информера су контактирали Министарство одбране, где је потврђено да су недавно вођени разговори о даљем унапређењу сарадње у области одбране, "што укључује и испоруку наоружања, али и обуку и школовање". - Размена официра у војним образовним институцијама реализује се на основу уговора, а сваке године се потписује анекс уговора који прецизира конкретан облик школовања и број официра. Војно-образовна сарадња с Русијом је на јако високом нивоу. Протекле школске године један руски официр завршио је Командно-штабно усавршавање на нашој Војној академији, док су два официра из Србије завршила највише војне школе у Русији: двогодишње командноштабно усавршавање и једногодишње генералштабно усавршавање - наводи се у одговору Министарства одбране. Коментаришући ове наводе, војнополитички аналитичар Владе Радуловић оцењује да је свака размена официра на најпрестижнијим светским војним академијама свакако добродошла. - Са НАТО већ имамо највећи могући степен сарадње, па ћемо овако појачати сарадњу са Русијом и направити баланс. То је најбоље могуће решење за Србију. Ова сарадња је и својеврстан одговор Русије на НАТО утицај на Србију. У контексту стварање осовине Анкара - Москва - Техеран, као и најаве испоруке руског наоружања Србији, ова појачана војна сарадња може бити трн у оку Западу. Они то неће јавно рећи, али сасвим су могући жестоки прикривени притисци - упозорава Радуловић.

Обострано поверење

Драган Шутановац, бивши министар одбране, каже да је од изузетне важности да се наши официри школују у страним војним школама, али и да се на нашој Војној академији школују странци. - То што смо на командноштабном и генералштабном усавршавању на Војној академији имали полазнике из Русије, Кине и Сједињених Америчких Држава довољно показује поверење у српски систем војног образовања - закључује Шутановац.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА