Најновије

ВЕЛИКО "НЕ" ВАШИНГТОНУ: ТТИП пропао - Европска унија не пристаје на захтеве Сједињених Држава

БЕРЛИН - Преговори о Споразуму о слободној трговини између САД и ЕУ званично нису успели, саопштио је немачки министар економије Зигмар Габријел.

Детаљ са једног од протеста против ТТИП-а (Фото: Синхуа)

Разговори између ЕУ и САД о Трансатлантском партнерству за трговину и инвестиције (ТТИП) у суштини су пропали, рекао је немачки вицеканцелар и министар економије Зигмар Габријел.

"По мом мишљењу преговори са Сједињеним Америчким Државама де факто нису успели, иако то заправо још увек нико неће да призна", рекао је он.

Како је навео, преговори су пропали јер "Европљани нису хтели да се подвргну америчким захтевима".

Како је подсетио, током 14 рунди преговора две стране се нису сложиле ни око једног од 27 разматраних поглавља.

Габријел је неповољно упоредио ове преговоре о ТТИП-у са споразумом о слободној трговини склопљеном измедју ЕУ и Канаде за који је рекао да је више фер за све стране.

ТТИП је кројен као инвестициони споразум за 21. век, који је фокусиран на усклађивање прописа и стандарда, смањивање баријера на плану инвестиција, на омогућавање приступа владиним уговорима, али и на заштиту права потрошача, наводи АФП.

Са обе стране Атлантика, међутим, растао је отпор према овом споразуму, јер критичари сумњају у бенефите отвореније трговине. Међутим, немачка канцеларка Ангела Меркел отворено је стала у његову одбрану, истичући да је он у потпуности у интересу Европе. Подсетимо, и Француска је била песимистична по питању реализације овог споразума у 2016. години. "Чекамо на толико озбиљних понуда САД да апсолутно нема шансе да се то реализује пре краја мандата администрације америчког председника Барака Обаме", изјавио је француски министар за трговину Матијас Фекл. Недавно су процуриле и информације која овлашћења ЕУ, након склапања споразума, мора да да Сједињеним Америчким Државама. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА