Најновије

ЕВО ЗАШТО НАС КОМШИЈЕ ПЉУЈУ: Народ им ускоро неће имати ни за хлеб, зато удри по Србима!

Мале плате, изневерена обећања, незапосленост, корупција, осећај безперспективности... зато у финишу предизборне кампање у Хрватској, али и у Босни и Херцеговини, политичари беже од приче о економији и окрећу се запаљивим националистичким порукама и увредама на рачун комшија, по опробаном рецепту - удри по Србији и Србима!

Бакир Изетбеговић и Миро Ковач (Фото: Правда)

Просечан Хрват је у јуну 2016. зарадио нето плату од 5.686 куна или 758 ева, што покрива само три чевртрине просечне потрошачке корпе, тешке око 1.000 евра.
Економска активност у Хрватској је у другом кварталу 2016. успорила на 2,3 одсто, са 2,7 процената из првог тромесечја.
Инфлација је на међугодишњем нивоу имала негативан раст од 1,5 одсто, а број незапослених је у јулу износио 214.000 људи, односно 13,3 процента радно способног становништва.
Јавни дуг је нарастао на 56,9 милијарди евра, што је око 87 одсто бруто домаћег производа, а буџетски дефицит је "тежио" 7,4 милијарде куна или 990 милиона евра, што је 2,2 одсто БДП.
Ни у Босни и Херцеговини ситуација није ништа боља. Тамо је просечна јунска нето зарада износила 837 КМ, односно 428 евра, док синдикална потрошачка корпа стаје око 1.800 КМ тј. 920 евра.
Привредни раст БиХ је, према доступоној статистици, у јануару 2016. годиние износио 2,1 проценат на међугодишњем нивоу, јавни дуг је на крају 2015. износио 42,3 одсто БДП-а, односно 11,928 милијарди КМ (6,0 милијарди евра), а буџетски дефицит се креће око пет процената.
Стопа инфлације је и у овој земљи имала негативан раст од 0,3 одсто у периоду од јанаура до краја јула ове године.
Број незапослених у БиХ је у јуну достигао 518.000, што је једна од највиших стопа у региону, и износи 42,5 процената.
Овакви, ни мало весели екомски показатељи, очигледно су натерали политичаре у Хрватској и БиХ, који очигледно нису у стању да својим грађанима понуде бољу будућност, да се окрену запаљивој националистичкој реторици и да за њихове празне џепове окриве комшије Србе.
Посебно их боли чињеница што економски показатељи у случају Србије, иако се у апсолутним цифрама крећу у регионалним оквирима, једини упућују на узлазни тренд.
Раст БДП у другом тормесечју текуће године убрзао је на 2 одсто, инфлација је на крају јула износила 1,2 процента међугодишње, стопа незапослености је смањена на испод 16 одсто, док је јавни дуг износио 24,3 милијарде евра, што је 72,5 одсто друштвеног производа земље.
Србија једина у региону бележи буџетски суфицит за седам месеци ове године од 22 милијарде динара, што је противвредност од 178 милиона евра.
У Србији је јулска нето плата била 46.280 динара (око 380 евра), а просечна потрошачка корпа за јуни је коштала 67.031 динар 545 евра, колико влада обећава за идућу годину. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА