Најновије

КЉУЧНИ СЕГМЕНТИ ПРОГРАМА ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ: Ово је првих 10 тачака Вучићевог експозеа

БЕОТРАД - Експозе премијера Србије Александра Вучића је у завршној фази и пред посланицима ће се наћи половином августа. "Блиц" ексклузивно објављује кључне тачке Вучићевог програма.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

Вучић посвећено ради на експозеу, највећи део посла је завршио и остали су само детаљи. И мада је сировог материјала око 450 страна, према сазнањима, та верзија биће скраћена.

- Коначна верзија требало би да има око 300 страна - каже саговорник из Вучићевог кабинета, и додаје да је реч о великом послу.

- Највећи део је завршен, остала су скраћивања и финесе. Премијер марљиво ради недељама уназад, пише руком све, на каро-папиру. Све написано прекуцава сам у компјутер, осим у случају када је преокупиран другим обавезама или преморен - прича извор из Вучићевог кабинета, и објашњава да у тим случајевима само двоје људи који могу да прочитају његов рукопис, преносе податке у рачунар.

Експозе има десет тачака и претрпео је одређене промене у односу на програм Владе о којем је писано недуго након априлских избора. У програму није било правосуђа, али је као посебна тачка ова област уврштена у експозе.

Колико је важан економски опоравак, али и даљи напредак, најбоље говори то што се највећи број тачака односи на економију, као и да се прва тачка тиче управо овог дела.

Почетак експозеа односи се на решавање проблема из прошлости, на раст бруто друштвеног производа и смањење дефицита. Такође, за време мандата нове владе требало би да буде решен статус предузећа у државном власништву.

Друга тачка обухватила је смањење незапослености и улагање у радна места за будућност. Затим следи повезивање Србије са светом, које подразумева изградњу коридора, лука и железница, као и улагање у енергетику и развој туризма. Тачка четири експозеа је покретач пољопривреде.

- Подстицање земљорадника да раде на расту, реформа земљишта и реформа субвенција - стоји у овој тачки.

Млади су добили своју тачку - пружање бољег почетка, реформа образовног система, предшколског, као и увођење дуалног образовања, реформа високог образовања и свеобухватни програм за младе.

Када је реч о здравству, приоритет нове владе биће правовремено реаговање, унапређење здравствених установа, смањење времена чекања, као и ефикасност кроз е-здравство.

Гарантовање правног друштва је тачка седам и обухвата борбу против корупције, као и подршку онима којима је најпотребнија кроз правичнији систем социјалне заштите. Новина је и "систем у служби народа" која подразумева завршавање бирократских обавеза без формулара и непотребног нагомилавања докумената. Претпоследња тачка тиче се очувања безбедности земље - борбе против криминала, тероризма, али и против природних непогода. Последња, десета, односи се на пут Србије у Европску унију. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА