Најновије

ВУЛИН: Односи Србије и Хрватске неће бити бољи док се не признају српске жртве!

Министар за рад, запошљавање и социјална питања Алексанадар Вулин изјавио је данас да не можемо да се надамо да ће однос Србије и Хрватске бити бољи док се не промени политика Хрватске која не признаје српске жртве и која сада отворено заговара повратак усташтва.

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Вулин је, након полагања венаца на Споменик жртвама страдалим у ратовима на простору бивше Југославије, рекао да је јако тешко надати се да ће односи две државе бити бољи с обзиром да Хрватска ослобађа ратне злочинце и да нико није одговарао за ратне злочине над Србима.
''Када полажете венце у Блајбургу, почнете да говорите да је Јасеновац био некакав радни логор у коме је било пар стотина или хиљада људи, беатификујете Алојза Степинца и направите од читаве историје Срба у Хрватској да су били агресори јако је тешко надати се да ће наши односи бити бољи'', рекао је Вулин.
Како је навео, Србија ће водити рачуна, пре свега због Срба у Хрватској, да односи две државе буду што бољи, као и да ће инсистирати на правима Срба.
''То не зависи само од нас. За мир је потребно двоје, а за сукоб је довољан један'', рекао је Вулин.
Вулин каже да се боји да ћемо данас, 21 годину од Олује, опет у Хрватској слушати повике - ''За дом спремни'', Томсона да пева о Јасеновцу и Градишки и како је најлепши дан који се десио у Хрватској протеривање 250.000 Срба.
''Данас ћемо поново, бојим се, гледати усташке униформе, слушати осуђене и доказане ратне злочинце који су на слободи као што је Бранимир Главаш'', рекао је Вулин додајући да за злочиначку акцију Олуја нико није одговарао.
Наводећи да је прошла 21 година од злочиначке акције Олуја, али да бол није прошао,Вулин је навео да за то време на простору Хрватске нису поштована елементарна људска права Срба, а да се протерани Срби нису вратли јер Хрватска држава не жели да се врате.
''На овом месту апелујем, тражим, молим и од органа Хрвтаске и међународне заједнице да бар толико учине напор да се Србима испуне бар елементарна људска права на имовину, стаж и пензију'', рекао је Вулин.
Минстар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања каже да не прође ниједна недеља, а да се не обрати званично представницима Хрватске и тражи наставак преговара и решавање питања пензија, стажа и имовине.
''То није само билатерално питање, ту очекујемо подршку Европске уније", рекао је Вулин наводећи да се Хрватска, када је улазила у ЕУ, обавезала да ће поштовати највише међународне стандарде укључујући и однос према Србима и избеглима, али да на жалост ти стандарди нису поштовани.
Парастосом у Цркви светог Марка и полагањем венаца на споменик жртвама страдалим у ратовима у бившој Југославији од 1991. до 2000. године, данас је обележен Дан сећања на страдале и прогнане Србе током хрватске војно-полицијске акције "Олуја".
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА