Најновије

МЕЂУНАРОДНЕ ВОЈНЕ ИГРЕ У РУСИЈИ: Српски инжињерци освојили бронзу, одјекивао "Марш на Дрину" (ФОТО)

МОСКВА - На међународном такмичењу инжињераца "Отворена вода" у Мурому на реци Оки у Владимирској области представници армије Србије освојили су бронзану медаљу.

Српски инжињерци освојили бронзу (Фото: Министарство одбране РФ)

Као што се и очекивало, главну борбу за прво место водиле су велесиле Руси и Кинези .Ипак, за најбољу посаду реморкера на такмичењу награде су добили управо наши момци, десетари Александар Ранчев и Дарко Наумов. За најбоље су проглашена и посада амфибиског транспортера водник Синиша Јовановић, десетари Милан Марковић и Бојан Шујић. Лани су Срби били посматрачи на том такмичењу.

После такмичења пуковник Драган Бојић руководилац српке делегације и свих екипа на Армијским играма - 2016 у Русији похвалио је наше момке јер су одлично обављали све задатке и постигли добро време. То је прва медаља коју су освојили представници Српске речне флотиле на међународним такмичењима.

- Драго ми је што су ми многи домаћини честитали на резултату јер је деоница на којој смо наступили била најтежа јер је невреме пре пар дана нанело велике количине песка тако да су се наши момци морали борити и са плићацима, рекао је добро расположен пуковник Драгајан Бојић, који је лако комуницирао и са домаћинима јер добро говори руски.

- Кад се зна колики је број инжињераца у руској и кинеској армији јасно је каква је била оштра селекција да се учествује на играма. Па кад се од њих чује да су наши момци заиста добри то мора да радује, каже пуковник Бојић. Као илустрацију бројчаности руских инжињераца Бојић истиче да они имају чак своју хокејашку лигу.

И вођа српске екипе, капетан фрегате Драгољуб Јанковић, примио је много честики од домаћина и конкурената.

- Наши представници су се трудили и то се видело по наградама које су добили. Зато нам је ово признање драго, каже Јанковић.

Капитен наше екипе потпуковник Синиша Маринковић био је задовољан залагањем свих наших представника. Истиче да су српски војници брзо привикли на локалне услове, а такмичили су се на техници коју су им посудили домаћини. Потпуковник Маринковић оцењује да су наши момци достојно представљали армију Србије на овом такмичењу.

У српској репрезентацији је било 95 људи, а екипа је састављена од представника речне флотиле из понтонерских батаљона, затим из 93 ронилачке чете као и возачи из друге и треће бригаде копнене војске Србије.

Такмичење је имало више дисциплина. Прво су све екипе морале да провере обалу и обаве разминиравање, затим се помоћу реморкера превозили рањенике. Потом су створили услове за превоз технике. Осим тога, техника је превожена и амфибијама. Једна од етапа такмичења било је формирање водене скеле на којој могу да се пребацује техника до 60 тона, а затим је формирана скела којом се могу превести техника тешка до 170 тона. Тако су пребачени тенкови на другу обалу Оке.

Наредних дана Србију ће представљати тенкисти који су минулих година билии међу бољима без обзира да врло јаку конкуренцију.

Наша екипа је имала много симпатизера и међу гледаоцима. На трибини где је седео дописник "Новости" деца једног руског потпуковника су стално питала оца где су Срби и он им је показвао. Касније су у време доделе признања велики аплауз добили наши момци, а један млади Рус дошао је да поздрави браћу Србе са црно-белим шалом београдског Партизана.

Пред почетак такмичења, у културно уметничком програму руске девојке и младићи, заиграили су српско коло, а на обалама реке Оке одјекивао је чувени "Марш на Дрину". Наши војници су се заиста осећали да су у пријатељској земљи.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА