Најновије

Удовичић: Косово на ОИ показује да политика постоји у спорту

Препорука владе и свих савеза српским спортистима на ОИ је да напусте победничко постоље, ако се на њему нађу заједно са неким спортистом са Косова, али је коначна одлука на самим такмичарима, изјавио је данас министар спорта Вања Удовичић.

Вања Удовичић (Фото: Јутјуб)

Он је на ТВ Пинк рекао је да као министар и спортиста, не подржава одлуку којом је Косову омогућено учешће на ОИ у Рију, наводећи да ни сам не зна како би поступио у тој ситуацији.
„Шта ако се наш спортиста нађе на постољу, ако напусти постоље, биће зашто је напустио постоље, што је влада свим спортиским организацијама и савезима дала као препоруку и то је јединствен став. Ако остане да ли то значи да он признаје независност такозване државе Косово. Толико је комплексно питање. То је само препорука, остављамо спортисти да одлучи. Искрено ја не знам”, рекао је Удовичић на ТВ Пинк, а преноси Танјуг.
Он каже да као спортиста, ни сам не зна да ли би угрозио нешто што је радио четири године, али и да не можемо да признамо Косово кроз спортске резулатате.
„Не можемо да слушамо химну и гледамо заставу. Ми смо као одговорна влада дали препоруку како наш спортиста треба да се понаша у тој ситуацији, али смо рекли - ајмо прво да се спортиста такмичи, јер не желимо да угрозимо нашег спортисту на путу ка медаљи”, рекао је Удовичић.
Он је додао да је Косово реалност на ОИ, од чега не можемо да побегнемо, али да је таквом одлуком разочаран, јер она показује да политика ипак постоји у спорту.
Коментаришући резултате наших спортиста првог дана ОИ, министар је рекао да они и охрабрују, поготово што су колективни спортови ушлу добро, без обзира на реми ватреполо репрезентација, која је са Мађарском одиграла 13:13.
„Мислим да не треба да гледамо ситуацију као да наши спортисти неће направити резултат. Тек је први дан и не можемо од првог дана говорити да ли је нешто добро или лоше, увек неко подбаци, али неко и изненади. Ствара се атмосфера која оптерећује спортисте, хајде да будемо јединствени у жељи да направимо одлучан резулатат који сви желимо”, рекао је Удовичић и указује да је први дан увек најтежи, јер носи највећи притисак.
Удовичић сматра и да је поштено што је нашим веслачима, којима се током квалификационе трке преврнуо чамац, дозвољено да уђу у репасаж.
Када је реч о наградама, министар спорта је подсетио да је одлучено да се промени новчани фонд и повећају награде за 10.000 евра, па ће за освојено злато у појединачним спортовима спортиста добити 45.000 евра, док је награда за златну медаљу у колективним спортовима 40.000 евра по спортисти.
„Тиме шаљемо снажну поруку да смо ту, уз њих, кроз цео тренажни процес, да их не пратимо само последњих 15 дана”, рекао је Удовичић.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА