Најновије

ДЕФИНИСАЛИ ЦИЉЕВЕ: Путин и Ердоган траже заједничко решење за Сирију!

Руски и Турски председници Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган постигли су читав низ договора који подразумевају отопљавање односа између две стране, међу којима је изградња гасовода Турски ток, визна либерализација, обнова чартер летова, као и проналазак решења за сиријски конфликт.

Након завршеног састанка: Ердоган и Путин (Фото: kremlin.ru)

Ово је први сусрет руског и турског председника након инцидента са руским бомбардером крајем новембра прошле године. „Намеравамо да успоставимо још боље односе са Русијом него што је то био случај пре кризе. Ми имамо политичку вољу да тако нешто учинимо. Поред тога, јавност од нас очекује управо то. Као резултат данашњих преговора, социјално-економски, политички и хуманитарни односи са Русијом ће се подићи на заслужени ниво, који је постојао и пре кризе“, рекао је Ердоган. „Данас сам са Путином имао веома садржајан разговор. Као што знате, ово је наш први сусрет након веома дугог периода после већ познатог инцидента“, рекао је Ердоган. Путин је такође рекао да су преговори са турским председником били конструктивни, а да Русија намерава да постепено укине ограничења према турским компанијама и додао да се односи између Русије и Турске сада враћају на ниво који су имали у периоду пре кризе. Он је, ипак, појаснио да Русији и Турској предстоји велики посао како би се реанимирали трговинско-економски односи, нагласивши да се успостављање пуног обима трговинске сарадње очекује тек након годину или две дана. Председник Руске Федерације рекао је и да питање виза са Турском мора бити решено, али да је наопходно одблокирати све проблеме економског типа.

Заједнички циљ - пронаћи решење за Сирију

Проналазак решења за сиријски конфликт је наш заједнички циљ, рекао је Путин. Он је додао да ће и Анкара и Москва заједно тражити одговарајућа решења за обе стране. Ставови Русије и Турске око Сирије се нису увек поклапали, међутим договор је да се пронађе адекватно решење, рекао је Путин и додао да је неопходно организовати посебан сусрет између представника руских и турских специјалних служби како би се пронашло адекватно решење по том питању. Турски председник изразио је наду да ће нормализација односа са Русијом, поред трговинско-економске сарадње, донети и мир и стабилност у регион.

Турски ток

Када је реч о гасоводу Турски ток, Путин је након састанка са својим турским колегом изјавио да је Анкара потврдила спремност о обнови пројекта изградње Турског тока. Према његовим речима, први цевовод би требало да буде изграђен већ током прве половине 2019. године. Он је такође рекао да без гаранција Европске уније неће бити речи о изградњи преостале три цеви гасовода, међу којима је и Јужни ток, за који Бугарска и Унија константно шаљу опречне сигнале Москви. Ердоган је потврдио спремност турских власти да се убрзају процедуре око изградње тог гасовода. Турски ток ће бити реализован, изјавио је Ердоган након састанка са Путином: „Предузећемо све мере у сарадњи са одговарајућим турским институцијама како би се осигурала испорука руског гаса у Европу преко тог гасовода“, рекао је он.

Стратешки партнер

Анкара намерава да успостави још боље односе са Русијом, рекао је Ердоган и објавио да Русија сада добија статус стратешке инвестиције за изградњу нуклеарке. Он је изјавио да је његова земља спремна да понуди Русији статус стратешке инвестиције за пројекат изградње нуклеарне електране „Акују“. Извор: rs.sputniknews.com/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА