Најновије

БУШ ЈЕДВА ЧЕКАО ОСВЕТУ! САД и Саудијска Арабија на суд због 11. септембра?!

Сутра се навршава 15 година од терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године, у којима је погинуло готово 3.000 људи и који су променили свет, а борба с тероризмом, која је после тога започела, још увек траје.

11. септембар (Фото: Јутјуб)

Нападе су извели припадници терористичке Ал Каиде, а тај трагичан догађај означио је почетак америчке и западне глобалне кампање против тероризма, која је резултирала ратовима у Авганистану и Ираку, отварањем затвора у Гвантанамо беју, јачањем безбедносних мера и агенција на уштрб грађанских слобода, великим повећањем војног буџета.
Рат против тероризма још траје, али су Ал Каиду, чији је лидер Осама бин Ладен убијен, заменили њени огранци и Исламска држава, против које се битка води на Блиском истоку, у Сирији и Ираку, док су на мети терориста све чешће и европске престонице.
Најновија истраживања показују да је забринутост због могућих терористичких ратова на годишњицу порасла у односу на 2011. годину када је обележена 10. годишњица напада, пренео је Ци Ен Ен.
Разлог је што је у том периоду ојачала такозвана Исламска држава, а у САД и Европи извршен је низ убилачких напада, укључујући бомбардовање Бостонског маратона 2013, године, масовна убиства у Сан Бернарду у Калифорнији.
Европу су у протеклих годину дана потресли напади у Бриселу, Паризу, Ници..
„Данас сматрамо да је та борба главна одговорност председника и политичких лидера много више него пре 11. септембра, каже Денијел Бајман, професор националне безбедности на Универзитету Џорџтаун у Вашингтону, преноси Ју-ес-еј тудеј.
У Америци се обележавање годишњице традиционално одржава у Националном меморијалном центру, који се налази на месту некадашњег Светског трговинског центра, где су срушене две „куле близнакиње”.
Одавање поште жртвама у Меморијалном центру укључује и читање имена страдалих у нападима 1993. и 2001. године, док увече два снопа плаве светлости уперена ка небу подсећају на срушене куле Светског трговинског центра.
Напади пре 15 година почели су ударима два отета авиона који су срушили „куле близнакиње” после чега је уследио удар трећег авиона на зграду Пентагона у Вашингтону. На крају је оборен авион у Пенсилванији. Укупан биланс жртава био је 2.997 људи.
Акција 19 припадника Ал Каиде почела је тако што су отели четири путничка авиона који су узлетели са аеродрома у Бостону, Њујорку и Вашингтону.
Отмичари су ушли у кабине авиона и, користећи ножеве за сечење папира, које су прошверцовали у авион, убили пилоте и преузели контролу над летелицама.
Први авион „Американ ерлајнса” је, у 8.46 сати, ударио у северну кулу Светског трговинског центра у Њујорку, а недуго потом други отети авион компаније „Јунајтед” ударио је у јужну кулу, док се трећи отети авион забио у седиште Пентагона.
Из „кула близнакиња” у Њујорку свега је 20 људи, који су били на спратовима изнад места удара, успело безбедно да напусти зграде пре него што су се урушиле.
Међу жртвама 11. септембра било је и 372 странаца, од којих је и један држављанин Србије.
Огромне жртве су претрпели њујоршки ватрогасци, чијих је 343 колега погинуло у паду „близнакиња”, док су покушавали да помогну повређенима да напусте зграде.
Касније су надлежне службе САД оцениле да је „мозак” напада био Халид Шеик Мухамед, који је ухваћен у марту 2003. године у Пакистану, а у фебруару 2008. године оптужен за ратни злочин.
Командоси америчке војске извели су у пролеће 2011. године препад на једно имање у Пакистану где се крио Осама бин Ладен, оптужен да је одговоран за терористичке нападе на САД и ликвидирале га, о чему је Обама известио нацију и цео свет.
Америка је за само два сата 11. септембра изгубила осећај нерањивости. Али из тог шока, страха и жалости, као увек у време великих трагедија родио се осећај заједништва и родољубља.
На домовима широм земље преко ноћи су истакнуте америчке заставе, конгресмени и сенатори су на степеницама Конгреса превазишли страначке поделе и заједно певали „Боже благослови Америку,„а волонтери широм земље нису жалили напора да дођу и помогну где је најпотребнија.
Та слога данас, 15 година касније делује далеко, оцењује америчка агенција АП и подсећа да у земљи данас у јеку предизборне кампање бесне свађе око политике, расе, имиграције и националне безбедности, док је према Галуповој анкети осећај националног поноса код Американаца пао на најнижу тачку за деценију и по – преноси Танјуг.

Белешке портпарола: Буш једва чекао освету

Белешке бившег портпарола Беле куће писане у моменту када се сазнало за терористичке нападе 11. септембра 2001. године, а које је он одлучио да објави поводом 15-годишњице од тог догађаја, одражавају шок, бол и непоколебљивост која је завладала у америчком председничком авиону.
Укупно има шест страница белешки и једини су оригинални транскрипт онога што су тадашњи председник САД Џорџ Буш и његови сарадници говорили у авиону.
„У рату смо. Када откријемо ко је ово учинио, нећу им се допасти као председник. Неко ће платити”, рекао је Буш у телефонском разговору тадашњем потпредседнику Дику Чејнију.
Буш је био у посети Флориди у тренутку напада на Њујорк и Вашингтон, а председнички авион се винуо се у ваздух чим се сазнало за ударе.
„Увек водим белешке. Тако радим свој посао”, рекао је Ари Флејшер агенцији Ројтерс.
„Али 11. септембра то је било посебно важно јер сам морао записати шта је председник рекао и радио. Залепио сам се за столицу цео дан, слушао и записивао”, додао је он, преноси хрватски Индекс.
Иако су неки делови познати јавности, Флејшер белешке досад није објавио у целини.
Из белешки се види да су Буша преплавиле сирове емоције и да је био нестрпљив да се освети.
„Не могу да дочекам да сазнам ко је то учинио. А кад сазнам, нећемо га само пљуснути по руци”, рекао је.
Флејшер описује и како је Буш покушао да увери тајну службу да се што пре врате у Вашингтон, али му то није пошло за руком - председнички авион је прво слетео на аеродром у Луизијани, па у базу у Небраски а у Вашингтон су слетели тек увече.
„Желим кући што пре. Не желим да ме тај неко држи изван Вашингтона”, рекао је Буш мислећи на организатора напада.
„Наши људи кажу да још није сигурно”, рекао је један од сарадника, додавши да исто мисли и Чејни.
У Флејшеровим белешкама се налази се и реченица коју су у авиону чули у комуникацији с тлом: „Анђео је идући”.
Пошто је шифровано име за председнички авион тог дана био „анђео” у авиону су помислили да су идућа мета напада.
Зато су припадници тајне службе стали пред врата кокпита за случај да се нападач налази у авиону.
Касније се испоставило да се радило о грешци у комуникацији – преноси Танјуг.

САД и Саудијска Арабија иду на суд због 11. септембра?

Амерички Конгрес је подржао закон којим се омогућује породицама жртава терористичког напада 11. септембра да туже Саудијску Арабију, објавио је „Вашингтон пост“.
Закон је одобрен током усменог гласања, преноси Спутњик.
Према речима лидера Конгреса, они су гласали из „моралног убеђења“ и желе да породицама погинулих дају могућност да дођу до истине.
Закон може укинути председнички вето. Противници судског процеса са Саудијском Арабијом сматрају да он може поткопати сарадњу са једним од најважнијих стратешких партнера земље, преноси Спутњик.
Ако Барак Обама не стави вето на закон у року од десет дана, он ће аутоматски ступити на снагу.
САД ове године обележавају 15. годишњицу напада на Светски трговински центар.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА