Најновије

У ОДБРАНУ ПРАВОСЛАВЉА: У Котору формирана Балканска козачка војска! (ФОТО/ВИДЕО)

У Котору је формирана Балканска козачка војска, уз присуство архијерејског намесника бококоторског Момчила Кривокапића и бројног свештенства, као и 26 козачких делегата из других козачких центара са Балкана, међу којима је сваки представник козачке јединице од најмање 50 козака.

Формирање Балканске козачке војске у Котору (Фото: in4s.net)

Након литургије и обиласка места где је почетком 19. века био руски конзулат, свечано постројени козаци и „Ноћни вукови“ пошли су у ризницу Српске православне цркве, где их је поздравио домаћин, архијерејски намесник бококоторски протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.


Фото: in4s.net

Врховни атаман Виктор Владимирович Заплатин, заменик Слободан Пејовић

Након свечаног, радни део „козачког круга“ почео је предавањем рапорта атаману Виктору Владимировичу Заплатину, након чега је заставни вод свечано унео заставе Русије, Црне Горе и Србије које су касније постављене уз заставе других балканских земаља. За врховног атамана Балканске козачке војске једногласно је изабран козачки генерал Виктор Владимирович Заплатин. Он је поздравио присутне, казавши да је представник Руске Федерације који већ 16 година ради у Србији. „Ако се успавамо, нећемо постићи мир. Рат се дешава. Он не мора бити виђен. Много смо изгубиули у прошлим ратовима. Русија је много изгубила, али нико није могао претпоставити да ће на територији бившег СССР-а доћи до рата међу браћом – Русима и Украјинцима. Срби никада неће бити наши непријатељи“, поручио је између осталог Заплатин. Козачки пуковник (атаман Црне Горе) Слободан Пејовић, који је данас изабран за заменика врховног атамана Балканске козачке војске, подсетио је на везе са руским народом, посебно у последњих 300 година.
balkanska kozačka vojska 4 409x307 У Котору формирана Балканска козачка војска (ВИДЕО)


Фото: in4s.net „Поменућу само неколико примера. За време руског цара Петра Великог руски кнежеви су у Боки Которској учили поморске школе. У рату Русије против Наполеона у руској војсци је служило преко 10 српских генерала. Руси су са црногорском војском и Бокељима за време Петра Цетињског од Француза ослобађали Боку. На Берлинском конгресу Црна Гора и Србија не би добиле државу да није било Русије, што је потврдио и наш краљ Никола када је рекао: ‘Да није било Русије, не би било ни Црне Горе.'“ Он је подсетио на руску помоћ у ослобађању Југославије и целе Европе од Хитлера, помоћ Црној Гори након земљотреса 1979. године. Подсетио је и на руске инвестиције и бројне туристе који долазе из ове земље. Пејовић је осудио став званичне црногорске политике која се креће ка учлањењу државе у НАТО савез, назваши ову организацију НАТО кавезом. „У нашем народу је познато да ће Бока Которска и аеродром у Никшићу постати НАТО базе. Нећемо у НАТО кавез који нас је мучки убијао од Суботице до Мурина“, поручио је између осталог Пејовић.

Темњиков: Православни народ је јединствен

Козачки генерал Генадиј Јаковљевић Темњиков, који је данас председавао на козачком скупу, истакао је је задатак очувања наслеђа предака.
„Православни народ је јединствен. Овде видимо и Русе и Црногорце и Србе. Ми столећима штитимо наше интересе тако што знамо историју. Знамо је још од Куликовске битке. Ми знамо своје хероје, Црногорци знају своје, Срби своје. Међутим, козаштво је јединствено. Потомци козака живе и у Аустралији (Бајкалци који су се, вољом историје, преко Кине, населили у годинама револуције на овај континент). Као официјелни представник Савеза добровољаца Донбаса преносим вам и поздраве Александра Бродаја првог председника Доњецке Народне Републике и Андреја Јурјевича Пинчука, министра безбедности“, казао је Темњиков, поручивши како грађанска позиција човека зависи од њега самога, те да свако мора узети своју судбину у своје руке и тако учествовати у решавању проблема који се иначе не могу разрешти сами од себе.
balkanska kozačka vojska 2 409x307 У Котору формирана Балканска козачка војска (ВИДЕО)


Фото: in4s.net

Видаковић: Козаци су Христови ратници

Козачки пуковник (главни атаман за Србију, Црну Гору и Републику Српску) Војислав Видаковић истакао је да су козаци Христови ратници. „Душа овог народа се кали на литургијама, у љубави према ближњему своме и роду своме. Према корену своме, историји и традицији. Само тако он ће задобити царство Господње и само тако ми ћемо опстати као народ. Немојмо да дозволимо да нас деле, да нас свађају, да нам уводе уљезе у кућу они који су нам је рушили, као и куће наших ближњих, јер тада ћемо направити смртни грех“, казао је Видаковић. Он је пренео поруку Козачке организације Руске Федерације, позвао на избегавање подела и окупљање око Српске православне цркве. „Највећа наша снага и највећа наша војска је на небу. То су сви наши светитељи и сви наши мученици који су животе дали за наш народ, за наше православно биће. Козаци су Христови ратници. Они су били кадри да остану и да опстану на страшноме месту и тако ће бити док је века. Козаци красе православни народ, њихови кодекси су дошли од Господа и зато су они непобедиви“, поручио је Видаковић, истакавши и да је актуелни историјски тренутак пролазна ствар као и све друго.
IMG 1589 409x307 У Котору формирана Балканска козачка војска (ВИДЕО)


Фото: in4s.net

Кривокапић: Православље васкрсава

Поздрављајући присутне, архијерејски намесник бококоторски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић је казао: „Велика ми је радост и част што данас овде могу да вас поздравим као оне који чувају и бране веру православну“. „Када ми дођу браћа православна, ја их увек поздрављам са Христос воскресе. Јер ако Христос није васкрсао, онда је узалудна вера наша и узалудна су и надања наша. Али, Христос је васкрсао. Људи нису веровали да ће васкрснути и православље, а ево данас на читавом свету оно васкрсава. То и јесте највећи проблем безбожника, највећи проблем Запада“, казао је између осталог Кривокапић, који је врховном атаману Балканске козачке војске поклонио икону Светог Николаја чудотворца.
IMG 1595 У Котору формирана Балканска козачка војска (ВИДЕО)


Фото: in4s.net Свечаност формирања Балканске козачке војске увеличали су својим присуством и чланови познатог руског и мото-клуба „Ноћни вукови“, који су у цркви Светог Николе присуствовали Светој литургији, а затим обишли и спомен плочу бившег Руског конзулата који је у овом граду радио на почетку 19. века. Скупу је присуствовао председник Братства православне омладине Миајло Бацковић, а Козачки круг поздравили су и Сергеј Степин из Савеза добровољаца Донбаса, Војо Гушић потпредседник борачке организације Републике Српске, Мирослав Топаловић бивши ратник из Републике Српске. Појава постројених козака и „Ноћних вукова“ у Котору изазвала је огромну пажњу присутних туриста. Руси, Американци, Шпанци и Јапанци утркивали су се да се фотографишу са козацима и „вуковима“. Извор: in4s.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА