Најновије

КИНЕЗИ ЛАНСИРАЛИ СВЕМИРСКУ ЛАБОРАТОРИЈУ: Путовање на Марс ближе него икад! (ВИДЕО)

Кинези су данас успешно лансирали другу тест-лабораторију за свемирску станицу са које планирају да 2020. крену на путовања по Соларном систему.

Лансирање (Фото: Синхуа)

Кинеска ракета је у орбиту је понела свемирску лабораторију Тиенгонг-2 (Небеско место 2), коју ће, према плановима, у октобру настанити и два космонаута. Они би на станици требало да проведу најмање месец дана. Првенствени задатак лабораторије Тиенгонг-2 је тестирање напредних система за одржавање живота, система за пристајање свемирских модула и система за допуну горива. Стручњаци сматрају да су ово последње припреме пред лансирање централног модула будуће свемирске станице које је најављено за 2018. годину. Иако је Вашингтон још 2011. забранио НАСА-и да сарађује са Кинезима на њиховом свемирском пројекту, први Американац кинеског порекла који је командовао међународном свемирском станицом Лирој Чиао, у чијем раду је САД такође забранио Кинезима да учествују, често посећује кинески свемирски центар у Гуангџоу, пише Синхуа. Он је, поводом лансирања ракете рекао да је импресиониран успесима кинеских инжињера на пројекту и да очекује велике резултате овог пројекта.
"Међународна сарадња на свемирским летовима са људском посадом је заједнички интерес свих земаља и може да доведе до побољшања међународних односа уопште", нагласио је Лирој Чиао. Кинеска свемирска станица чији се завршетак најављује за 2020. годину требало би да послужи као одкочна даска за најављене мисије кинеских космонаута на Марс. Извор: Правда/Синхуа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА