Најновије

Путин: Пројекат гасовода Турски ток ће бити реализован

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће пројекат гасовода Турски ток коначно бити реализован.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

„Мислим да ћемо га (пројекат) коначно реализовати, бар први део који се односи на проширење транспортних капацитета и повећање испорука домаћем турском тржишту”, рекао је Путин у данашњем интервјуу агенцији „Блумберг”, чији су делови објављени и на званичној интернет страници Кремља.
Руски председник је додао да ти ће капацитети такође омогућити снабдевање Европе гасом, али да ће те испоруке зависити од одлуке Европске комисије, преноси Ројтерс.
Споразум о изградњи гасовода Турски ток је постигнут у децембру 2014. године, након што се, због изостанка сагласности Бугарске, изјаловио пројекат изградње гасовода Јужни ток.
Првобитним планом је било предвиђено да четири линије гасовода Турски ток имају капацитет од 63 милијарде кубних метара гаса годишње. Међутим, генерални директор руског Гаспрома Алексеј Милер је изјавио прошле јесени да ће се градити само две линије, јер гасовод Северни ток 2 може да покрије растућу тражњу Европе за гасом.
Након што су турске војне снаге обориле руски војни авион на сиријској граници у новембру прошле године, руски министар енергетике Александар Новак је саопштио да су преговори о изградњи гасовода Турски ток обустављени.
Путин у његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган договорили су се о обнављању пројекта Турски ток почетком августа ове године на састанку у Санкт Петербургу, који је уследио после Ердогановог извињења руском председнику због обарања руског авиона и погибије пилота – преноси Танјуг.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА