Најновије

ДОШЛА ИЗ КАНАДЕ ДА СКРНАВИ СВЕТИЊУ: Ево ко је девојка која се скинула гола на Врачару!

Девојка која се голих груди сликала у недељу испред Храма Светог Саве на Врачару како би дала подршку „Пради поноса“, па, како је организација „Фемен“ навела, добила батине, рођена је и одрасла у Београду, али већ годинама живи у Канади, а зове се Неда Топалоски.

Неда Топалоски (Фото: друштевене мреже)

Ова активисткиња глобалног феминистичког покрета који је настао у Украјини, а који користи женску голотињу у знак протеста због најразличитијих ствари, веома често има такве перформансе, али овога пута њен поступак је згрозио и геј активисту Предрага Аздејковић, који је за „Ало!” поручио:
- Ја сам њен поступак доживео као једну велику провокацију! Много је лепо то кад дођеш из Канаде, направиш скандал, покупиш се и одеш у своју Канаду, а нама оставиш с*ање да га чистимо. И то је увек тако. Имамо гомилу политичара и уметника који се преко наших леђа боре за њихову слободу, а после ми то морамо да перемо. То је иста прича као и изјава да је „Парада“ победила зато што се дерби померио. И изјава и њен поступак су само провокације, а ничему добром не служе, тако да ја апелујем да се са тим хитно прекине - каже Аздејковић.
Када је Неда Топалоски у питању, она је још раније у једном од интервјуа објаснила зашто се прикључила покрету „Фемен“ у којем је од 2013. године.
- Мислимо да једна жена може да промени свет. Оваква сам ишла на протест због аутохтоног женског права, на протест због убијених и несталих домородачких жена, али и на неколико њих у Њујорку. Ми жене смо увек запостављене. Женска тела се користе да се продају милиони ствари и представљају се на начин који је увек сексуализован. Овај покрет заиста показује како жена може вратити своју субјективност и њено тело чини онаквим какво је увек било и какво би требало да буде - њена ствар, а не дозволити да други људи говоре кроз њено тело и да тако продају своје производе, ствари и идеје.
На питање да ли је страшно и необично протестовати на такав начин без одеће она одговара:
- Па не. Не, то није. То је апсолутно ненасилан вид протеста и то је само игра са кодовима, чак је и смешно. Јер око тебе се сви питају како се усуђује то да уради? Зашто је то написано на њој? Заиста је смешно видети реакцију људи, али дешавале су се некада и насилне реакције, то су моменти када схватиш колико заправо има неоправданог гнева према женама.

Подсећања ради, покрет „Фемен“ објавио је у недељу на друштвеним мрежама фотографију своје активисткиње Неде, која се у знак подршке „Паради“ у Београду сликала без горњег дела одеће, са заставом дугиних боја, а како се наводи, „локација је изабрана како би се стало на пут националистима, фашистима, хулиганима и представницима СПЦ који крше људска права и једнакост“, јер је, како додају, Србија једна од најхомофобичнијих земаља у Европи.
Извор: alo.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА