Најновије

КОНАЧНО: Покренута оптужница против Тонија Блера за ратне злочине!

Бивши председник шкотске владе Алекс Салмонд изјавио је у понедељак да би бившем британском премијеру Тонију Блеру могло да се суди за ратне злочине пред шкотским судом.

Тони Блер (Фото: Википедија)

Алекс Салмонд је истакао да Блер мора да се суочи са "судским или политичким последицама" након што сутра буде објављен извештај комисије на челу са Џоном Чилкотом, која је имала задатак да установи све околности учешћа Британије у рату у Ираку.
"Домаћи судови, макар они у Енглеској, одлучили су да се не баве злочинима почињенима на страном тлу. Међутим, Шкотска се још није изјаснила по том питању", рекао је Салмонд за лист Хералд Скотланд. "Без обзира на све, има много посланика из различитих странака који апсолутно подржавају мишљење да неко треба да понесе одговорност за учешће у том рату", навео је Салмонд.
"Не сме да се догоди да ова земља ускочи у илегални рат, са свим својим страшним последицама, а да на крају нико не буде позван на одговорност. Исто тако многи медији у Британији увелико пишу да је оптужница написана и да се чека одобравање њихове краљице. Мора да буде судских или политичких последица.
Очекује се да ће истрага о учешћу Британије у ирачком рату, коју је у јуну 2009. покренуо тадашњи британски премијер Гордон Браун како би се утврдиле чињенице које су довеле до инвазије на Ирак 2003. године, "укаљати углед" једног броја високопозиционираних званичника британске владе. Извештај, који ће садржавати више од 2,6 милиона речи, базира се на сведочењу више од 150 сведока, као и прегледу 150.000 владиних докумената.
Салмонд је почетком ове године изјавио да ће Чилкотов извештај показати да је Блер приватно обећао америчком председнику Џорџу Бушу још пре 2003. да ће се Британија укључити у рат у Ираку. Оптужница ће поред Блера обухватити и још неке високе државнике. Суд у Лондону већ је пре месец дана покренуо истрагу у званичним списима и сви тајни документи скинути су са ознака "поверљиво" што значи да ће Блерова одговорност бити јавна пред целом нацијом.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА