Најновије

Изетбеговић подноси апелацију за укидање назива Република Српска?

Бошњачки члан Председништва БиХ и лидер Странке демократске акције (СДА) има намеру да поднесе нову апелацију Уставном суду БиХ којом ће од тог суда затражити да оспори назив Републике Српске, објавиле су „Народне”, позивајући се на изворе блиске Изетбеговићу.

Бакир Изетбеговић (Фото: Синхуа)

Лист наводи да би Изетбеговић своју тезу за „одузимање” имена Републици Српској образложио „чињеницом” да се у називу тог ентитета „препознаје само један народ” и да је „он дискриминаторски по грађане који нису Срби”, те да је назив Република Српска „успостављен у Скупштини српског народа БиХ, без учешћа Бошњака и Хрвата”.
У апелацији Изетбеговић ће се, према сазнањима „Народних”, позвати и на одлуку Уставног суда из 2000. године, којом је – уместо члана један Устава РС, који је гласио да је „РС држава српског народа и грађана који у њој живе” – одређено да је „РС један од два равноправна ентитета у БиХ, те да Срби, Бошњаци и Хрвати, као конститутивни народи, равноправно учествују у вршењу власти. Као додатни аргумент користиће и „актуелну” одлуку о неуставности 9. јануара, Дана РС.
„Изетбеговићеви тимови из предмета против Срба, вођених пред Хашким трибуналом и Судом БиХ, ваде делове пресуда којим желе да ’докажу’ да је на територији РС извршено систематско и планско етничко чишћење свих који нису Срби, и да је ’све кулминирало геноцидом у Сребреници’, те да је РС ’геноцидна творевина’ у којој  несрпски народ, под тим називом, не осећа сигурност”, рекао је саговорник „Народних”.
Он је, како се наводи, напоменуо да ће Изетбеговић у апелацију, као доказ више, уврстити и „Извештај комисије за истраживање догађаја у Сребреници и око ње, од 10. до 19. јула 1995. године, који је усвојила  Влада РС у време док је на њеном челу био Драган Микеревић, и обраћање бившег председника РС Драгана Чавића од 22. јуна 2004, непосредно након што је тадашња Влада РС усвојила спорни извештај”.
Исти извор потврдио је како Изетбеговић „верује” да ће и ова његова апелација „бити прихваћена”.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА